fbpx
Bliv klog på

Barselsdagpenge | Hvad er det, og hvad skal jeg vide?

Hvad er barselsdagpenge, og hvordan kan du få dem?

Der er mange spørgsmål, der kan melde sig, når snakken falder på barselsdagpenge.

Vi forsøger her at svare på de spørgsmål, du måtte have om barselsdagpenge.

Har du styr på, hvad barselsdagpenge er?

Det er der mange mennesker, der ikke har. Det er nemlig noget, de fleste kun har brug for et par gange i livet.

Hvis du vil vide mere om barselsdagpenge, så kan du læse med her. Vi gennemgår det, vi mener, du bør vide om emnet.

Hvad er barselsdagpenge?

Nogle virksomheder og overenskomster i Danmark giver dig fuld løn, når du er på barsel. Det kan enten være under hele barslen eller under dele af barslen. Når du ikke længere får løn på barsel, kan du få barselsdagpenge, som Udbetaling Danmark udbetaler. Barselsdagpenge er de penge, som du kan få, når du er fraværende på arbejdsmarkedet, fordi du har et nyfødt barn derhjemme. Selvom pengene hedder dagpenge, er det ikke a-kasserne, der udbetaler pengene. Udbetaling Danmark udbetaler barselsdagpengene igennem din arbejdsgiver. Du kan dog bruge din a-kasse som rådgiver, når du skal have barselsdagpenge.

Er der forskel på barsel for mænd og kvinder?

Der gælder ikke de samme regler for mænd og kvinder, når det kommer til barsel. Som far til et barn, kan du holde fædreorlov i to uger, når dit barn er helt nyfødt. Hvis du er arbejdsløs, så skal du holde fædreorloven, lige når barnet bliver født. Hvis du derimod er i arbejde, skal du holde fædreorloven inden for de første 14 uger.

Som kvinde har du en længere orlov, end mænd har. Du kan få på graviditetsorlov fire uger før terminsdatoen. Når barnet er født, overgår du til barselsorlov. Som mor skal du holde to ugers barselsoverlov, og herefter kan du holde 12 ekstra ugers orlov. Når de 14 uger er afholdt, starter den næste type orlov, der kaldes forældreorlov.

Hvad skal jeg vide om barselsdagpenge?

Når du skal på barsel, er det en god idé at undersøge, hvilke aftaler der er i forbindelse med din barsel. Har du eksempelvis ret til løn under hele barslen? Eller kun under dele af barslen. Det kan du undersøge ved at kigge på din overenskomst og de aftaler, som du har med din arbejdsplads omkring barsel. Du kan også tage kontakt til din arbejdsgiver, hvis du vil vide, om du får løn under barslen eller ej.

Hvilke krav skal jeg som lønmodtager opfylde for at få barselsorlov?

Du kan kun modtage barselsdagpenge som lønmodtager, hvis du overholder følgende krav:

  • Du skal være ansat, når orloven begynder
  • Du skal minimum have arbejdet 160 timer i de fire måneder før orloven
  • Du skal minimum have arbejdet 40 timer om måneden i mindst tre ud af fire måneder

Hvordan søger jeg barselsdagpenge?

Hvis du vil modtage barselsdagpenge, så skal du søge om dem. Du søger om barselsdagpenge ved at kontakte din arbejdsgiver. Herefter skal arbejdsgiveren oplyse til Udbetaling Danmark, at du holder orlov. Når det er gjort, vil du modtage en besked på e-Boks, hvor du kan søge om barselsdagpenge.

Hvornår får jeg udbetalt barselsdagpenge?

Barselsdagpenge bliver udbetalt på den sidste torsdag i måneden, medmindre denne torsdag er en helligdag. Hvis den sidste torsdag i måneden er en helligdag, får du pengene udbetalt den sidste hverdag forinden.

Indholdsfortegnelse