Lån til sommerhus | Sådan får du det bedste realkreditlån
Står du overfor et køb af nyt sommerhus, så ved du formentlig, at der er en del at holde styr på i forhold til det realkreditlån, der typisk skal optages for at få råd. Måske har du endda prøvet det før i forbindelse med boligkøb.
Uanset din situation, er det altid en god idé at få opfrisket vilkår og betingelser for de enkelte aspekter af et boligkøb, og særligt med hensyn til realkreditlån. Det er nemlig ikke altid lige til, når det gælder sommerhuskøb, og der er således en række ting, du skal være opmærksom på inden du køber nyt. I denne guide får du derfor et grundigt overblik over lige netop dén situation, så du i fremtiden er godt klædt på til dit næste sommerhuskøb.
Hvorfor er realkreditlån til sommerhus forskelligt fra lån til helårshuse?
Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, hvorfor der overhovedet er forskel på to relativt ens lån. Som nævnt er der en række ting, du skal være opmærksom på i forbindelse med køb af sommerhus. Grundlæggende set er realkreditlånet til et sommerhus magen til realkreditlån til et helårshus – du optager et lån ved et realkreditinstitut, og betaler derefter bidragssats, renter og afdrag i et vist omfang. Det er altså ikke i selve typen af lån, at forskellen ligger.
Den skal derimod findes mellem realkreditinstitutterne. Ikke i deres lånetyper, men i de aftaler, der kan laves. Der er nemlig utroligt lav konkurrence mellem kreditforeningerne, hvilket betyder at der er store prisforskelle mellem de forskellige institutter. De fleste kreditforeninger har desuden en særlig måde at beregne deres gebyrer – også kaldet bidragssats – på når det kommer til køb af sommerhus sammenlignet med helårsbolig.
Derudover er det muligt at låne op til 75% af sommerhusets værdi i et realkreditlån. Det skal holdes op mod 80%, som er normen for en helårsbolig, og derfor er det også værd at overveje, om det bedre kan betale sig for dig at optage lånet i din eksisterende bolig frem for i en ny. Du kan også vælge at optage de 75% i sommerhuset og de resterende 25% i din anden bolig – det er alt sammen noget, du bør undersøge i samarbejde med din bank og dit realkreditinstitut, for at finde ud af hvilken aftale der er bedst for dig.
Det skal du overveje, når du skal låne penge til sommerhuset
I forlængelse af ovenstående pointe, er der altså mange ting at overveje, når du skal optage et nyt realkreditlån. En god tommelfingerregel er dog, at du er godt på vej hvis du kan besvare de fire følgende spørgsmål:
- Hvilket lån har du i din helårsbolig?
- Hvor mange penge mangler du reelt til finansieringen af sommerhuset?
- Hvor stor friværdi har du i din helårsbolig?
- Hvilken bidragssats har du i øjeblikket på dine nuværende lån, og hvilken får du ved en eventuel omlægning?
Kan du besvare de spørgsmål, har du dannet god grobund for en god, fordelagtig beslutning, der ikke ruinerer dig, men derimod sørger for, at du får den aftale der passer lige netop til din livssituation. Der er naturligvis flere ting at overveje, men i grove træk er det disse områder, du skal være opmærksom på.
Sådan beregnes bidragssatsen til sommerhuset
Som nævnt er den helt store forskel på et realkreditlån til en helårsbolig og et lån til et sommerhus bidragssatsen, som du betaler til realkreditinstituttet, men hvordan beregnes denne sats egentlig?
Den løbende betaling er ved almindelige boliger beregnet ud fra et såkaldt vægtet gennemsnit, som bestemmes ud fra hvor stort dit realkreditlån i boligen er sammenlignet med boligens værdi. Nedenstående opdeling er den, alle kreditforeninger benytter sig af, når de skal beregne gennemsnittet:
- 0-40%
- 40-60%
- 60-80%
Til hver sats er der knyttet en særlig pris, som det vægtede gennemsnit beregnes ud fra, og det er dén sats, du ender med at skulle betale. Sådan fungerer det dog ikke altid når det kommer til sommerhuse, hvor aftalerne som nævnt typisk er anderledes. Sørg derfor for at undersøge dine forskellige muligheder grundigt, for der kan være enorme besparelser på aftalerne.
Har vi overset noget eller har du en god idé? Du er altid velkommen til at skrive til os på info@informeo.dk med feedback, gode ideer eller andet input.