fbpx
Bliv klog på

Rentefradrag | Det skal du vide

Du har måske hørt ordet rentefradrag, men ved du, hvad det betyder?

Hvis ikke, kan du med fordel læse med her, hvor vi gennemgår, hvad et rentefradrag er, og hvad du bør vide om det.

Hvis du undrer dig over, hvad et rentefradrag er, så er du ikke alene. Det er vigtigt at kende til rentefradrag, hvis du på et tidspunkt skal tage et lån. Rentefradraget betyder nemlig, at du reelt kommer til at betale mindre i rente, end det umiddelbart ser ud til, da rentefradraget reducerer din skattebetaling.

Du kan læse meget mere om rentefradrag og betydningen af rentefradrag her.

Hvad er et rentefradrag?

Et rentefradrag er en skattefordel, hvor du kan trække de renteudgifter, du har på dit realkreditlån, fra i din skattepligtige indkomst. Det betyder, at du betaler mindre i skat, da du kun bliver beskattet af den indkomst, der er tilbage efter fradraget. Jo højere renteudgifter du har, jo større er fradraget og dermed besparelsen i skat.

Rentefradraget sker helt automatisk, når du eksempelvis tager et boliglån, realkreditlån, banklån eller forbrugslån. Rentefradraget er det samme, uanset hvilket lån du optager, dog er der fra og med indkomståret 2020 ikke længere fradrag for renter af gæld til det offentlige.

Rentefradraget var i 2019 på 25,6%, og det betyder, at du får fradrag for 25,6% af de renter, som du betaler i forbindelse med dit lån.

Frem til 2025 vil rentefradraget dog falde med ét procentpoint om året, hvis dine renteudgifter overstiger 50.000 kr om året per person; dvs 50.000 kr om året for enlige og 100.000 kr for ægtepar.

Det vil sige at rentefradraget i perioden vil falde fra ca 25,6% til 20,6%. Det præcise rentefradrag afhænger dog af hvilken kommune du bor i.

Rentefradraget for renteudgifter under 50.000 kr per person er uændret og vil være på ca 33,6%.

Rentefradraget eksisterer for at modregne renteudgifter i beskatningen af renteindtægter. Argumentet er, at hvis renteindtægterne beskattes, så er det rimeligt at tillade fradrag for renteudgifterne. Dette skaber en "symmetri" mellem beskatning og fradrag.

Hvad betyder rentefradraget for min økonomi?

Lad os tage et eksempel.

Hvis du låner en million kr til 5% i fast rente skal du betale 5.806 kr i afdrag, renter og bidrag hver måned, og det er det beløb du vil se i din bankoversigt.

Men på grund af rentefradaget skal du betale 1.163 kr mindre i skat hver måned, hvilket betyder at du reelt kun betaler 4.643 kr i afdrag, renter og bidrag hver måned.

Det er et generelt eksempel og de præcise beløb vil ændre sig afhængig af hvilken kommune du bor i.

Find det rette lån

Hvis du overvejer at optage et lån, er der meget hjælp at hente på nettet. Her kan du eksempelvis sammenligne priser på lån.
Der findes mange forskellige sammenligningssider, som kan hjælpe dig med at skabe et overblik over, hvilket lån der er det bedste og billigste.

Du kan også tage kontakt til realkreditinstitutter eller banker, hvis du ønsker en snak om, hvilket lån der er det rigtige lån at tage.
Når du optager et lån er det ofte en rigtig god idé at du indsamler flere tilbud.

Du skal ofte betale af på lånet i mange år, så det er vigtigt at vælge det, der passer bedst til din økonomiske situation.

Kan vi gøre det bedre?

Har vi overset noget eller har du en god idé? Du er altid velkommen til at skrive til os på info@informeo.dk med feedback, gode ideer eller andet input.

Indholdsfortegnelse