fbpx

Renter | Det skal du vide

Renter er næsten ikke til at komme udenom. Så snart du låner penge, vil der være renter forbundet med dit lån. Derfor er det vigtigt, at du ved, hvad renter er. Her kan du læse mere om det, du bør vide om renter.

Er du også forvirret over, hvad renter egentlig er? Så er du langt fra alene. Heldigvis er der gode råd at hente. Vi giver her svar på, hvad en rente er. Vi fortæller også, hvad du skal vide om renter.

Hvad betyder rente?

En rente er et gebyr, der skal betales, når du låner penge. Renten udregnes i procentdele, som du betaler til långiveren udover det beløb, du har lånt. Med andre ord, så koster det penge at låne penge. Renten er en af udgifter, du skal betale for at tage et lån. Men du skal ikke kigge på renten alene. Der er nemlig også andre omkostninger og gebyrer forbundet med at låne penge.

Renten opgøres i en procentsats af det lånte beløb pr. år. Det betyder også, at jo længere tid du låner penge, jo dyrere bliver lånet. Indenfor låneverdenen opererer man med det begreb, der hedder rentes rente. Det betyder, at det lånte beløb stiger, hver gang renten lægges oveni beløbet, fordi renten skal udregnes ud fra et større beløb.

Hvad skal jeg vide om renter?

Der findes to forskellige slags renter, hvor den ene hedder en variabel rente, og den anden hedder en fast rente. Der er muligvis penge at spare på en variabel rente, da renten ændrer sig alt efter markedsrenten. Den variable rente kommer an på markedets udbud og efterspørgsel. Fordi den variable rente ændrer sig, er den altså også den mest usikre af de to muligheder, da det ikke er til at forudse, hvordan renten ændrer sig. Renten tilpasses hele tiden, når du har et lån med en variabel rente. Hvis du derimod har et lån med en fast rente, bliver renten fast fra den dag, lånet starter. Det betyder, at du som låner får en fast månedlig ydelse, og at din rente hverken kan falde eller stige. Den faste rente kan være en fordel, hvis du vil have et stabilt lån, hvor du ved, hvad du skal betale hver eneste måned. Hvis du tager et lån med en fast rente, skal du dog vide, at prisen på den faste rente ofte er højere end markedsrenten, når du tager dit lån.

Som tidligere nævnt er der flere udgifter end renten, når du tager et lån. Udover renten skal du eksempelvis betale provision, dokumentgebyr og ekspeditionsgebyr. Hvis du skal sammenligne lån, bør du derfor ikke kun kigge på renten. For at skabe det bedste overblik over, hvad lånet reelt kommer til at koste, kan du kigge på ÅOP, der står for Årlige Omkostninger i Procent. ÅOP giver dig mulighed for at sammenligne lån af samme størrelse, med samme løbetid, af samme type og af samme størrelse. ÅOP viser dig, hvad lånet reelt kommer til at koste dig.

Find det rigtige lån

Når du skal finde det rigtige lån, er der flere ting, du bør kigge på. Renten er en af dem. Du skal også vælge, om det passer dig bedst med et lån med en variabel eller fast rente. Der findes masser af sider på nettet, hvor du kan sammenligne lån. Her kan du eksempelvis sammenligne renten på lån. Hvis du skal finde det billigste lån, finder du nemmest det billigste lån ved at sammenligne ÅOP på de forskellige lån, som du er interesseret i.

Har vi overset noget eller har du en god idé? Du er altid velkommen til at skrive til os på info@informeo.dk med feedback, gode ideer eller andet input.

Indholdsfortegnelse