fbpx

Nogle sparer op til 4.000 kr på deres bilforsikring

Få op til 3 gratis tilbud på bilforsikring

Se hvad du evt kan spare. Det tager under 1 minut.

Gratis Uforpligtende

Omtalt i

Registreringsattest | Alt hvad du behøver at vide

Hvis du kommer ud for en episode, hvor det er nødvendigt at bevise, at du er ejeren af din bil, er registreringsattesten yderst vigtig.

Registreringsattesten skal samtidig bruges under omregistrering af bilen, hvis den skal sælges.

Attesten indeholder kontroltal og en kodedel, som skal anvendes ved omregistreringen af bilen på nettet.

Hvad er en registreringsattest

En registreringsattest kan siges at være bilens dagbog eller stambog, idet den giver alle relevante informationer, angående det som bilen har været udsat for. Registreringsattesten består af to dele, normalt blot kaldt del 1 og del 2.

En registreringsattest kan bruges til at bevise, hvem der er den retmæssige ejer af bilen.

Registreringsattesten skal også bruges når bilen skal omregistrers til en ny ejer. Af samme grund bør man ikke have registreringsattesten liggende i bilen, da den så kan bruges til at omregistrere bilen.

I udlandet gælder dog andre regler, og det kan være nødvendigt at tage del 1 af registreringsattesten med på køreturen.

Læs med herunder, bliv klogere på registreringsattesten og hvornår den er vigtig at have i lommen.

Mistet registreringsattest

Det er den primære ejer af bilen, der kan bestille en ny registreringsattest i tilfælde af, at den er bortkommet. Hvis du kun har mistet den ene del af registreringsattesten skal du medbringe den anden når du bestiller en ny.

Hvad koster en ny registreringsattest

En ny registreringsattest koster 100kr. Skal bilen omregistreres koster det 340kr.

Hvordan bestiller jeg en ny registreringsattest

Du kan bestille ny registreringsattest i motorregistret. Den primære ejer af bilen/ køretøjet vil derefter få tilsendt registreringsattesten med posten.

Link til motorregistret her.

Original registreringsattest ved køb af ny bil

Eftersom registreringsattesten giver en række vigtige informationer om bilens historie, er det vigtigt, at du får udleveret den originale registreringsattest, når du ønsker at købe en enten ny eller brugt bil.

I disse situationer kan du sammen med sælger eller køber omregistrere bilen hos SKAT via SKATs hjemmeside. Her kan du finde et link til SKAT’s hjemmeside, samt se, hvad man skal være opmærksom på i forbindelse med omregistrering af bil.

SKAT oplyser, at en ny registrerings attest koster 100kr og bliver sendt med posten indenfor 10 dage. En omregistrering (for eksempel i forbindelse med salg til en ny ejer) koster derimod 340kr.

Køber du en brugt bil, og har sælger ikke en registreringsattest på sig, gælder det på den anden side om at bede vedkommende om at skaffe den, inden handlen afsluttes.

Læs mere: Sådan får du en billig bilforsikring

Hvis du køber en ny eller brugt bil hos en forhandler, og bliver bilen leveret indregistreret i dit navn, skal du desuden sørge for at få udleveret en kvittering for indregistreringen.

Derefter vil forhandleren via SKATs hjemmeside omregistrere bilen og udskrive en kvittering til dig.

SKAT vil afsluttende eftersende den originale registreringsattest.

Hvis registreringsattesten til din egen bil er blevet væk, skal du også sørge for at få fat på en ny.

Denne kan bestilles på SKATs hjemmeside eller på et af SKATs motorcentre og koster 100 kroner.

I denne forbindelse skal du samtidig kunne bevise, at du er den primære ejer af bilen – ellers kan du ikke få udstedt en ny attest. SKAT oplyser, at man ved bestilling af ny registreringsattest skal medbringe fuldmagt, faktura, slutseddel eller fogedbog.

Omregistrering uden registreringsattest

Det er ikke muligt at omregistrere en bil til en ny ejer uden at have registreringsattesten. Har du ikke registreringsattesten må du derfor bestille en ny først, før du kan foretage en omregistrering. Læs mere i punktet ovenfor, eller se SKAT.dk for at bestille ny registreringsattest.

Hvordan bestiller jeg en ny registreringsattest

Du kan bestille ny registreringsattest i motorregistret. Den primære ejer af bilen/ køretøjet vil derefter få tilsendt registreringsattesten med posten.

Link til motorregistret her.

Du kan også vælge at besøge en af de fire motorekspeditioner og bestille en ny registreringsattest der. Husk at medbringe fuldmagt, faktura, slutseddel eller fogedbog. SKAT oplyser at du kan betale både med Dankort, Visa/ Dankort og kontanter.

De fire motorekspeditioner ligger i henholdsvis Aalborg, Aarhus, Odense og Høje-Taastrup. Se adresser for motorekspeditioner nedenfor.

Motorekspedition adresse og åbningstider

Motorekspedition Aalborg
Skibsbyggerivej 5
9000 Aalborg
Se åbningstider her

Motorekspedition Aarhus
Lyseng Allé 1
8270 Højbjerg
Se åbningstider her

Motorekspedition Odense
Lerchesgade 35
5000 Odense C
Se åbningstider her

Motorekspedition Høje-Taastrup
Helgeshøj Allé 9
2630 Taastrup
Se åbningstider her

Skal registreringsattesten altid ligge i bilen?

Svaret på den ovenstående spørgsmål er nej.

Det er nemlig ikke nødvendigt at have registreringsattesten med, når du bare kører rundt i Danmark. Dog

I den forbindelse kan du sagtens lade den ligge hjemme i boligen – men husk at opbevare den et sted, som er nemt at huske.

Når den næste biltur lyder på en lang tur ned til Sydeuropa eller blot en smuttur til Tyskland, skal du nemlig sørge for at have registreringsattesten med i bilen.

Har du en nyere registreringsattest, er det fint, hvis du kun tager Del 1 med, mens hele attesten derimod skal medbringes, hvis du er indehaveren af en ældre registreringsattest.

Husk desuden altid at tage strengt nødvendige dokumenter med dig ind på spisestedet under bilturens pauser eller på selve ferien.

Bliver bilen stjålet – og dermed også registreringsattesten – er det nemlig ganske besværligt at anmelde tyveriet til politiet i det pågældende land.

Hvilke dokumenter skal ligge i bilen på kør-selv ferien?

Falck oplyser, at der er en række dokumenter og sikkerhedsudstyr som er rigtig godt at have med i bilen.

Vi har lånt denne liste fra Falck:

  • Original registreringsattest
  • Internationalt kørekort
  • Det blå EU-sygesikringskort (kan bestilles på borger.dk)
  • Det grønne kort, ansvarsforsikring (fås hos dit forsikringsselskab)
  • Det røde SOS-kort, kaskoforsikring (fås hos dit forsikringsselskab)
  • DK-skilt. Mindst 11,5 x 17,5 cm.
  • Motorvejsmærkat, Schweiz og Østrig – fås hos FDM, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn købes ved grænsen.
  • Rejseforsikring

Få et forsikringstjek inden du tager afsted

Vigtigt sikkerhedsudstyr, som er påkrævet i mange europæiske lande:

  • Gule sikkerhedsvest til alle personer i bilen
  • Advarselstrekant
  • Sikkerhedsvest
  • Brandslukker
  • Førstehjælpskasse

Læs evt. mere hos Falck her.

Registreringsattestens oplysninger

Registreringsattesten er desuden inddelt i følgende grupper:

  • Registreringsforhold
  • Ejerskab
  • Tekniske oplysninger, anvendelse samt identifikation
  • Supplerende oplysninger

Angående kontroltallene og kodedelen, vil du, alt efter hvilken registreringsattest du har, kunne finde de tal, som skal bruges til omregistreringen, i højre hjørne.

Bilens registreringsnummer skal samtidig matche begge bilens nummerplader, og vedrørende tekniske oplysninger omhandler disse bilens mærke og model.

Læs mere: Nummerplade oplysninger | Disse informationer kan du få fat på

Når der henvises til bilens stelnummer, skrives her bilens identitetsnummer, som ofte er et 17-cifret nummer bestående af tal og bogstaver.

Andre forklaringer på registreringsattestens oplysninger kan ligeledes let findes på nettet.

Registreringsattest og trailer

En registreringsattest kan også bruges til at finde ud af, hvor tung en trailer bilen må trække. Det er nemlig bilens registreringsattest der afgører dette, og altså ikke registreringsattesten på traileren.

Vægtgrænsen for traileren afhænger også af om traileren er med eller uden bremser. Husk dog også, at hvor stor en trailer du må køre med afhænger af både bilen og dit kørekort.

Rådet for Sikker Trafik og Politiet oplyser, at hvis du har et almindeligt kørekort (B), må du til hver en tid bruge en trailer på op til 750kg, så længe bilen også er godkendt til denne vægt. Husk, at disse vægtangivelser inkluderer både vægten på traileren, samt det der er læsset på traileren.

Hvis bilen er godkendt til at trække 500kg, må traileren og læsset ikke overstige 500kg (også selvom du med almindeligt kørekort har tilladelse til at køre med trailer på totalvægt op til 750kg).

Hvis du har fået dit kørekort før 1. maj 2009 gælder der lidt andre regler for, hvad du har tilladelse til. Her bliver der nemlig set på totalt vægt af både bil, trailer og læs. I dette tilfælde må du gerne køre med mere end 750kg, hvis hele bilen, trailer og læs ikke overstiger 3.500kg. Læs mere om reglerne for kørekort før 1. maj 2009 her.

Hvis du for eksempel vil køre med hestetrailer eller campingvogn skal du tage et såkaldt trailerkørekort (B+ eller BE). Du kan læse mere om reglerne for trailerkørekort hos FDM.

Tre typer registreringsattester / find kontroltal på registeringsattest

Det er årstallet for registreringsattesten, der afgør hvordan attesten ser ud og hvor du skal kigge efter for at finde kontroltallet.

For registreringsattester fra 2005 og tidligere ser en attest således ud. Bemærk, at kontroltallet er fremhævet på billedet.

Registreringsattester fra 2005 til og med 12. Juni 2012 ser således ud. Bemærk, at kontroltallet er fremhævet på billedet.

For registreringsattester fra 6. juni 2012 og frem ser således ud. Bemærk, at kodedel 1 og 2 er fremhævet på billedet.

Kontroltallet mangler

På nogle registreringsattester fra 2003 og 2004 mangler kontroltallene. SKAT oplyser, at du ikke kan ringe ind og få tallet oplyst via telefon, men at du derimod skal bruge deres TastSelv-service eller møde op på en af de fire motorekspeditioner.

Hvem ejer bilen?

Hvis du vil finde ejeren af en bil er det registreringsattesten du skal kigge på. Har du ikke adgangs til registreringsattesten kan du finde oplysninger om bilen, og måske bilens ejer, online.

Du kan finde et lang række oplysninger om bilen, såsom motortype, ejerafgift og næste synsdato på motorregister.skat.dk. Dette fortæller dog ikke noget om ejeren af bilen. Her må du i stedet forsøge med tinglysning.dk, hvor du kan se om der er gæld i bilen. Oftest vil den der har gæld i bilen også være registreret som ejer af bilen.

Kilder

https://skat.dk/skat.aspx?oid=2234507
https://skat.dk/getFile.aspx?Id=100270
https://skat.dk/skat.aspx?oId=80330
https://motorregister.skat.dk/dmr-front/dmr.portal
https://www.falck.dk/vejhjaelp/raad/vigtige-papirer-i-bilen/
https://politi.dk/faerdsel/faerdselsregler/koersel-med-paahaeng
https://www.sikkertrafik.dk/raad-og-viden/i-bil/anhaenger-og-trailer
https://fdm.dk/alt-om-biler/test-udstyr/trailer-campingvogn/sa-tung-en-trailer-eller-campingvogn-ma-din-bil
https://www.tinglysning.dk/tinglysning/landingpage/landingpage.xhtml
https://motorregister.skat.dk/dmr-front/dmr.portal
https://play.google.com/store/apps/details?id=dk.politi.borgerapp&hl=da
https://skat.dk/skat.aspx?oid=1713545
https://skat.dk/skat.aspx?oId=1713593&vId=0
https://skat.dk/skat.aspx?oid=1713575
https://skat.dk/skat.aspx?oId=1713545&vId=0
https://skat.dk/skat.aspx?oid=1713540

Har vi overset noget eller har du en god idé? Du er altid velkommen til at skrive til os på info@informeo.dk med feedback, gode ideer eller andet input.

Indholdsfortegnelse