Hvad dækker en bilforsikring?
En bilforsikring er en betegnelse for flere forskellige forsikringsprodukter, der på forskellig vis dækker tilskadekomne personer eller skader på køretøjet.
En ansvarsforsikring er lovpligtig i Danmark, og alle andre forsikringsprodukter, du tilkøber, er derfor tilvalg, hvor du selv kan bestemme, hvad der passer til dine omstændigheder og din pengepung.
Ansvarsforsikring
Ansvarsforsikringen er lovpligtig for alle bilejere i Danmark. Hvis du er involveret i et trafikuheld, er du som bilejer ansvarlig for, at de andre involverede får erstatning. Forsikringen dækker den skade, du som bilist forvolder på andre mennesker eller ting.
Hvad dækker ansvarsforsikringen til bil ikke?
Nomalt dækker en ansvarsforsikring til bil ikke skade på føreren, skade på førerens ejendele, skader på forsikringstagerens eller ejerens ejendele, skader på tilkoblede køretøjer som trailer eller campingvogn, samt skader som f.eks. brand.
Dækker ansvarsforsikringen, hvis jeg låner min bil ud?
Hvad sker der egentlig, hvis du låner din bil ud til en ven eller et familiemedlem, som kommer til at forvolde skade på bilen eller på andre personer og biler?
Det kan være en ubehagelig situation at stå i, og det anbefales at have overblik over sine forsikringsbetingelser, før man giver nøglerne videre.
Følger man de gængse retsprincipper, er det låneren af bilen, som skal betale i tilfælde af en ulykke. Det er dog de færreste, der er klar over dette. For eksempel skal låneren selv betale selvrisikoen, og det er de færreste klar over.
For at undgå en uheldig situation kan det være en god idé at have klare aftaler, inden du låner din bil ud. Forklar låneren, at så længe de bruger bilen, er det også deres ansvar, hvis der sker noget.
I udgangspunktet følger ansvarsforsikringen med bilen. Hvis du låner din bil ud, og låneren påfører skade på enten bilen eller andre personer og deres biler, så er det din ansvarsforsikring, der dækker.
Dog er der undtagelser, såsom kravet om at låneren skal have kørekort og ikke være påvirket. Det er interessant at bemærke, at selvrisikoen kan være højere, hvis skaden blev påført under udlån, og specielt hvis føreren er under 25 år.
Læs mere: Bilforsikring til unge og studerende
Det er altid vigtigt at undersøge de præcise betingelser hos dit eget forsikringsselskab.
Kaskoforsikring
Din ansvarsforsikring dækker ikke skader på din egen bil. Så hvis du har en ny eller dyr bil, bør du overveje en kaskoforsikring, der dækker skaderne. Hvis du låner penge til en bil, vil banken typisk kræve en kaskoforsikring som garanti for, at den kan få sine penge igen, hvis du som bilist skader din egen bil.
Hvad dækker en kaskoforsikring?
En kaskoforsikring dækker pludselige skader på din bil, med undtagelse af de skader, der er udelukket i forsikringsvilkårene.
Forsikringen omfatter også tyveri af din bil og bilens faste udstyr. Hvis du oplever en skade, vil forsikringen enten betale for reparationen af dit køretøj eller give erstatning ved totalskade.
Erstatningen vil blive baseret på værdien af en tilsvarende bil med samme mærke, model, alder, kilometerstand og vedligeholdelse som din totalskadede eller stjålne bil.
Derudover indeholder kaskoforsikringen normalt en redningsdækning, som kan være nyttig, når du kører i udlandet og har brug for hjælp.
Den dækker også retshjælp i tilfælde af private tvister, der opstår i forbindelse med din bil.
Dækker min bilforsikring, hvis jeg lejer min bil ud?
Det er blevet populært at leje sin bil ud via delebilsordninger, som f.eks. GoMore, og en almindelig bilforsikring dækker ikke udlejning af din bil.
Du skal derfor have en ekstra forsikring, når du lejer din bil ud. Selskaber som GoMore og Snappcar har forsikringer, der er en integreret del af udlejningen.
Tilvalg til bilforsikringen
Nogle forsikringsselskaber tilbyder andre forsikringsprodukter tilknyttet bilforsikringen, såsom delkasko, førerulykkesforsikring og vejhjælp.
I Danmark er kun ansvarsforsikringen lovpligtig, og derfor er alle andre forsikringsprodukter til bilen valgfrie og afhænger af dine behov og økonomi.
Delkaskoforsikring
En delkaskoforsikring er en god mulighed, hvis du ejer en ældre bil med lav værdi, men som har en stor praktisk betydning.
Delkaskoforsikringen dækker skader, der kan opstå, når du ikke er kører i bilen, og som du ikke selv kan være ansvarlig for. Det betyder, at du får dækning for situationer som tyveri, forsøg på tyveri, glasskader og brand.
Førerforsikring
Hvis du kommer til skade i et trafikuheld, hvor der ikke er andre involveret, er dine personskader ikke dækket af ansvars- og kaskoforsikringerne.
Med en førerforsikring er du dækket, hvis du f.eks. kører i grøften på grund af glat føre. Nogle forsikringsselskaber kalder denne forsikringstype for solouheld.
En almindelig ulykkesforsikring dækker også ved invaliditet som følge af et solouheld.
Vejhjælp
Hvis bilen ikke vil starte, eller du får punktering midt på motorvejen, kan du få hurtig vejhjælp. Dette kan f.eks. være starthjælp, hjulskift, brændstofudbringning eller låseservice.
Vejhjælpen inkluderer normalt også bugsering af bilen til værksted og transport af dig selv og medpassagerer. Prisen på en vejhjælpsforsikring afhænger af bilens årgang.
Konklusion
En bilforsikring består af forskellige forsikringsprodukter, der dækker forskellige områder relateret til bilskader og ansvar.
Ansvarsforsikringen er lovpligtig og dækker skader forvoldt på andre mennesker og ting. Den dækker dog ikke skader på føreren, førerens ejendele eller skader på forsikringstagerens ejendele.
Hvis du låner din bil ud, er det normalt din ansvarsforsikring, der dækker skader forvoldt af låneren, men der kan være undtagelser og højere selvrisiko i visse tilfælde.
Hvis du ønsker at beskytte din egen bil, især hvis den er ny eller dyr, bør du overveje at tilkøbe en kaskoforsikring. Dette dækker skader på din egen bil, uanset om du er skyld i ulykken eller ej. Derudover kan der være mulighed for at tilkøbe yderligere forsikringer som delkasko, førerforsikring og vejhjælp, afhængigt af dine behov og økonomi.
Hvis du planlægger at leje din bil ud via delebilsordninger, er det vigtigt at være opmærksom på, at en almindelig bilforsikring normalt ikke dækker udlejning. Du skal derfor have en ekstra forsikring gennem udlejningsselskabet.
For at få en klar forståelse af, hvad din bilforsikring dækker, er det vigtigt at læse og forstå forsikringsbetingelserne grundigt samt kontakte dit forsikringsselskab for at få specifik information og rådgivning baseret på dine individuelle behov og omstændigheder.
Kan vi gøre det bedre?
Har vi overset noget eller har du en god idé? Du er altid velkommen til at skrive til os på info@informeo.dk med feedback, gode ideer eller andet input.