fbpx
Bliv klog på

Ejerskifteforsikring for sommerhus og fritidshus | Hvad er det?

Rigtig mange danskere drømmer om et skønt sommerhus, der kan blive et andet hjem.

Og der er mange ting du skal tage højde for, når du overvejer at købe et sommerhus. En af de vigtigste ting er at sikre dig, at du ikke ender med en stor regning, hvis du køber et sommerhus med skjulte fejl og mangler.

Her kommer ejerskifteforsikringen ind i billedet.

Hvordan virker en ejerskifteforsikringen?

Selvom det ikke er obligatorisk at anskaffe en ejerskifteforsikring, når du køber et sommerhus, kan det være en klog beslutning. Den dækker nemlig skjulte fejl og mangler ved sommerhuset, der allerede var tilstede ved overtagelsen, og som ikke er angivet i tilstandsrapporten eller el-installationsrapporten. Det kan inkludere problemer med tagkonstruktionen, sætningsskader eller ulovlige VVS- og el-installationer.

Du skal beslutte, om du vil købe ejerskifteforsikringen, inden du modtager nøglerne, da det ikke er muligt at købe den senere. Der er mulighed for at vælge mellem en 5-årig ejerskifteforsikring eller en 10-årig udvidet ejerskifteforsikring.

Hvad skal jeg vide om ejerskifteforsikringen?

Det er både smart for sælger og køber at have en ejerskifteforsikring, når et sommerhus skifter ejer.

Ejerskifteforsikring fritager sælger for sit 10 års ansvar og giver dig ro i maven, hvis man følger huseftersynsordningen.

Ordningen blev indført i 1996 for at skabe mere sikkerhed for både køber og sælger i en bolighandel. Hvis sælger vælger at benytte sig af huseftersynsordningen, kan sælger undgå at hæfte for skjulte fejl og skader i op til 10 år efter salget.

Formålet med ordningen er at beskytte både køber og sælger og skabe mere tryghed i bolighandlen.

For at benytte ordningen skal sælger sørge for at få udarbejdet en tilstandsrapport og elinstallationsrapport, indhente tilbud på en ejerskifteforsikring og udforme en erklæring om, at sælger vil betale mindst halvdelen af forsikringspræmien til ejerskifteforsikringen.

Du skal modtage rapporter og tilbud inden købsaftalen underskrives. Hvis du underskriver købsaftalen uden at have modtaget disse dokumenter, fritages sælger ikke for det 10-årige ansvar.

Hvilke typer af ejerskifteforsikring kan jeg tegne?

Der findes overordnet set to slags ejerskifteforsikringer – standard og udvidet.

En standard ejerskifteforsikring gælder i fem år og dækker blandt andet vvs- og elinstallationer.

Hvis du tegner en udvidet ejerskifteforsikring, gælder den i 10 år.

Den udvidede forsikring dækker typisk også ved forurening, skimmelsvamp, manglende vådrumssikring og ulovlige kloakledninger og stikledninger.

Du bør dog altid læse betingelser eller tage en dialog med dit forsikringsselskab, så du ved hvordan du er dækket.

Find den bedste forsikring

En ejerskifteforsikring er en rigtig god idé for både sælger og køber af et sommerhus eller fritidshus.

Som sælger slipper du for at tage ansvar, hvis der viser sig at være mangler eller fejl på det sommerhus, du har solgt.

Som køber kan du nyde dit nye sommerhus og slippe for bekymringer, da du er dækket, hvis der viser sig at være problemer med huset.

Forsikringen kan altså skabe ro og tryghed for begge parter, når et sommerhus eller fritidshus skifter ejer.

Læs mere: Hvordan laver jeg et forsikringstjek?

Uanset om du er sælger eller køber, kan det være en god idé at indhente tilbud på ejerskifteforsikringer, når tilstandsrapporterne er på plads.

Det er heldigvis nemt at indhente tilbud på ejerskifteforsikringer. Der findes mange forskellige sider på nettet, hvor du kan indhente tilbud på forsikringer.

Alternativt kan du tage direkte kontakt til et eller flere forsikringsselskaber, der tilbyder ejerskifteforsikringer.

Kan vi gøre det bedre?

Har vi overset noget eller har du en god idé? Du er altid velkommen til at skrive til os på info@informeo.dk med feedback, gode ideer eller andet input.

Indholdsfortegnelse