fbpx

Nogle sparer op til 6.000 kr på deres forsikringer

Få op til 3 tilbud på forsikring

Tjek om du har den rigtig pris og dækning. Indtast din adresse og se, hvilke forsikringer andre, som dig, har fået tilbud på!

Gratis Uforpligtende

Omtalt i

Bliv klog på

Lovpligtige forsikringer

Det kan være svært at finde rundt i, hvad der er lovpligtige forsikringer, og hvilke du selv må bestemme, om du vil have.

I en travl hverdag kan det godt være dine forsikringer du skubber bag dig til fordel for mere praktiske gøremål og tid med familien.

På denne side har vi samlet en liste over lovpligtige forsikringer, samt en række gode råd og tips til forsikringsverdenen, som kan gøre din hverdag letter.

Lovpligtige forsikringer i Danmark

Vi vil gerne hjælpe dig lidt på vej, og derfor kommer vi her med en guide til dig i, hvornår forsikringer er lovpligtige, og hvornår du selv bestemmer.

For det er vigtigt, at du er godt forsikret, da det er din sikkerhed for dig selv, din bolig, din bil, og alt andet du ejer.

Der er en række lovpligtige forsikringer, du skal have, hvis du er bosat i Danmark.

Ansvarsforsikring til motorkøretøj

Hvis du ejer et motorkøretøj er det lovpligtigt at tegne en ansvarsforsikring. Denne forsikring dækker dig ved skader og uheld, som du er erstatningsansvarlig for. Det kan være, hvis andre er kommet til skade, eller deres bil skal på værksted.

Passagerer i bilen er på samme vis også dækket af denne forsikring.

Hundeforsikring

Har du hund, så er en hundeforsikring også en lovpligtig forsikring for dig som ejer. Denne forsikring dækker dig, hvis din hund er årsag til skader hos personer eller andre ejendele.

Det kan f.eks. være, hvis din hund løber ud foran en bil, eller hvis den bider naboens hund. Du kan nemlig møde store erstatningssummer, hvis uheldet er ude.

Du skal også have ansvarsforsikring, hvis du ejer en hest, en drone eller en båd.

Læs mere: Ansvarsforsikring | Hvad dækker den?

Hesteforsikring

I Danmark er det lovpligtig at have en Hesteansvarsforsikring, for at man må holde hest.

Hesteansvarsforsikringen dækker, hvis din hest forvolder skade på andre heste, personer eller ting.

Jagtforsikring

En jagtforsikring er lovpligtig i Danmak, hvis du har et dansk jagttegn. Forsikringen dækker skader, der kan opstå før, under og efter en jagt, når der afgives skud.

Jagtforsikringen dækker dit juridiske ansvar for erstatning af skader på andre personer, deres dyr og ejendele.

Skader kan opstå, når der afgives skud i begyndelsen eller slutningen af jagten eller når du ved et uheld rammer forkert, mens du skyder mod vildtet under jagten.

Ansvarsforsikring til droner

Ansvarsforsikring til droner er en lovpligtig forsikring, der giver dig beskyttelse mod økonomiske tab og erstatningskrav i tilfælde af skader forårsaget af din drone.

Uanset om du er en professionel droneoperatør eller en hobbyist, er det afgørende at have den rette forsikring for at sikre, at du er dækket i tilfælde af uheld.

Arbejdsskadeforsikring i virksomhed

Hvis du ansætter personer til at arbejde for dig- hvad end det er lønnet eller ulønnet, er du forpligtet til at tegne en arbejdsskadeforsikring. Husk, at hvis du er ejer af virksomheden skal forsikringen tegnes så den dækker dig selv. Herudover er det lovpligtigt at tegne en erhvervssygdomsforsikring. Læs eventuelt mere om disse forsikringer her.

Er en brandforsikring lovpligtig?

Nej, men en brandforsikring er et krav fra dit realkreditinsitut eller bank, hvis du har gæld i din ejendom. Denne forsikring dækker reparationer og genopførsel af et nyt hus, hvis der går brand i dit hus.

Forsikringen dækker ikke over dit indbo, og derfor bør du have dig en indboforsikring ved siden af.

De fleste tegner deres brandforsikring igennem husforsikringen, da den dækker brand og andre skader på huset.

Er en kaskoforsikring lovpligtig?

Nej, men en kaskoforsikring til bil er typisk et krav fra din bank, hvis du har gæld i din bil.

Er en indboforsikring lovpligtig?

Nej, men selvom en indboforsikring ikke er en del af de lovpligtige forsikringer, er denne noget nær den vigtigste for dig at have, hvis du vil forsikre dig selv og dine ejendele.

Din indboforsikring, som også kaldes for en familieforsikring, kan ses som en pakkeløsning, der dækker dit indbo i din bolig.

Det er alt fra tøj og møbler såvel som cykel og elektronik, hvis dette bliver stjålet.

Der kan også tilkøbes forskellige andre forsikringsmuligheder til din indboforsikring, så du er sikret ekstra godt.

Dette kan være en cykeldækning og en rejseforsikring.

På denne måde er du sikret godt imod indbrud og brand, hvis du ikke vil miste alle dine ejendele.

Er en ulykkesforsikring lovpligtig?

Nej, en ulykkesforsikring er heller ikke en del af de lovpligtige forsikringer, men den er med til at sikre dig, hvis du kommer ud for et uheld.

Denne forsikring dækker dig og din familie, hvis I skulle komme ud for en ulykke.

Du kan enten have en heltidsulykkesforsikring, hvor du er dækket hele døgnet rundt, eller en fritidsulykkesforsikring, som kun dækker dig, når du har fri.

Ofte vil du nemlig være omfattet af en arbejdsskadeforsikring, og derfor har du kun brug for en fritidsforsikring.

Ingen ansvarsforsikring- hvad kan der ske?

Som beskrevet ovenfor er det lovpligtigt at tegne en ansvarsforsikring, hvis du ejer et motorkøretøj. I 2018 var det ca. 50.000 bilister i Danmark der alligevel kørte rundt uden ansvarsforsikring. Og det er en alvorlig sag, da ulykker i trafikken hurtigt kan løbe op i millionklassen.

Hvis en bilist uden ansvarsforsikring påkører andre er det bilisten selv der skal betale det fulde beløb. Det kan være en rigtig grim overraskelse at opleve, hvor dyre disse skader på både andre biler og personer kan være.

Desuden mener både eksperter og politikere at det er unfair at de der har tegnet forsikring kommer til at betale mere fordi andre ikke har tegnet deres forsikringer, selvom det er lovpligtigt. Derfor blev pr. 1 januar 2019 vedtaget, at der opkræves et gebyr på 250kr- per dag- et køretøj ikke har ansvarsforsikring.

I første omgang har det medført, at en del knallerter og andre køretøjer er blevet afmeldt. Det vil sige at tidligere ejere har fået registreret at deres køretøj f.eks. er blevet stjålet. Tidligere tænkte man måske ikke over at få meldt en knallert stjålet, men nu da man bliver pålagt gebyr hvis man ikke har ansvarsforsikring  har mange fået frameldt deres køretøjer. Det skal ske via motorstyrelsen.

Resten af ejerne uden ansvarsforsikring vil efter d.29 Januar 2019 blive pålagt et gebyr på 250kr pr. dag køretøjet ikke er forsikret. Læs mere om den nye lovgivning på DR.DK og Bilmagasinet.dk.

Det er Dansk Forenings for International Motorkøretøjsforening (DFIM), der administrerer dagsgebyr pålagt for at have et køretøj uden ansvarsforsikring.

Disse dagsgebyrer løber hurtigt op i et beløb der er langt dyrere end en ansvarsforsikring. Det kan derfor kun betale sig at tegne en ansvarsforsikring med det samme man overtager et nyt køretøj. Vi har samlet en liste over alle de vigtigste informationer vedrørende ansvarsforsikringer, samt en række gode råd og tips til hvordan du får den bedste ansvarsforsikring.

Kilder

https://www.startupsvar.dk/forsikringer-i-virksomheden
https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/koerer-du-uden-ansvarsforsikring-det-kommer-til-at-koste-dig-kassen/7163634
https://bilmagasinet.dk/guides/lovgivning/nu-bliver-det-dyrt-at-have-en-bil-paa-plader-uden-ansvarsforsikring
https://www.dr.dk/nyheder/penge/23400-danskere-skal-betale-250-kroner-om-dagen-koere-uden-ansvarsforsikring
https://www.dfim.dk/dagsgebyr/
https://skat.dk/skat.aspx?oid=2234513&ik_navn=transport

Indholdsfortegnelse