fbpx
Bliv klog på

Tilstandsrapport | Hvad er det, og hvad skal jeg vide?

Hvad er en tilstandsrapport, hvornår skal du bruge den, og hvor finder du den? Det er nogle af de spørgsmål, du måske stiller dig selv, når du hører ordet tilstandsrapport.

Her kan du få svar på dine spørgsmål.

Ved du, hvad en tilstandsrapport er? Hvis ikke, så kan du med fordel læse videre her, hvor vi forsøger at gøre dig klogere på, hvad tilstandsrapporten er, og hvad du skal bruge den til.

Hvad er en tilstandsrapport?

En tilstandsrapport betyder i bund og grund, at en bygningssagkyndig vurderer en boligs stand i forhold til bygninger, der har en tilsvarende alder. Det er ikke lovpligtigt at lave en tilstandsrapport, men det er en god idé at lave den, når en bolig skal sælges. Normalt er det nemlig sådan, at sælger har et 10-årigt mangelsansvar over for boligens køber. Sælger kan dog undgå dette ansvar ved at tegne en ejerskifteforsikring.

Der skal både laves en tilstandsrapport og en el-installationsrapport, for at køber og sælger kan tegne en ejerskifteforsikring. En ejerskifteforsikring er en forsikring, der både dækker køber og sælger. Den dækker mod skjulte skader og fejl, som ikke fremgår af tilstandsrapporten og el-installationsrapporten. Hvis det viser sig, at der er skjulte skader og mangler, så skal hverken køber eller sælger betale for det. Det er derimod forsikringsselskabet, der vil dække skaden, hvis køber, sælger eller begge har tegnet en ejerskifteforsikring. Køber og sælger går ofte sammen om at tegne en ejerskifteforsikring, da forsikringen er i begges interesse.

Hvad indeholder tilstandsrapporten?

Tilstandsrapporten er en gennemgang af husets stand. I tilstandsrapporten afdækkes risiko for skader, tegn på skader og synlige skader. Det bliver skrevet ned i rapporten i forskellige kategorier. Skaderne bliver kategoriseret på denne måde:

  • K0, som dækker over kosmetiske skader.
  • K1, som dækker over mindre alvorlige skader.
  • K2, som dækker over alvorlige skader.
  • K3, som dækker over kritiske skader.
  • UN, som dækker over, at noget bør undersøges nærmere.

Hvad skal jeg bruge en tilstandsrapport til?

Som nævnt ovenover, kan du bruge en tilstandsrapport til at tegne en ejerskifteforsikring. Det er både en fordel for køber og sælger, da ingen af dem står med ansvaret, hvis der er skjulte fejl og mangler. Men det er ikke den eneste grund til at få lavet en tilstandsrapport. Den giver nemlig samtidig et indblik i, hvilken stand boligen er i. Det er en stor fordel for køber at vide, før kontrakten underskrives.

Hvad skal jeg vide om tilstandsrapporter?

Tilstandsrapporten er ikke en grundig gennemgang af huset. Der er derimod tale om en gennemgang, hvor husets generelle stand bliver vurderet. Du skal derfor vide, at tilstandsrapporten ikke giver det fulde billede. Selvom tilstandsrapporten viser få eller ingen fejl og mangler, kan der godt være skjulte skader på huset, som ikke fremgår i rapporten. Når tilstandsrapporten er blevet lavet, gælder den i seks måneder frem.

Hvordan får jeg lavet en tilstandsrapport?

Det er ofte sælger, der skal bestille en tilstandsrapport. Hvis du har en ejendomsmægler, kan du ofte få anbefalet en bygningssagkyndig, der kan gennemgå huset og udarbejde en tilstandsrapport. Som sælger skal du tage kontakt til en beskikket bygningssagkyndig, der kan gennemgå huset. Hvis du skal finde en bygningssagkyndig, kan du lede online. Her findes flere forskellige søgemaskiner, hvor du kan lede efter beskikkede bygningssagkyndige, der kan udarbejde en tilstandsrapport.

Har vi overset noget eller har du en god idé? Du er altid velkommen til at skrive til os på info@informeo.dk med feedback, gode ideer eller andet input.

Indholdsfortegnelse