Tjekliste til et huskøb
Et huskøb er en stor begivenhed. Det betyder ofte en ny start et helt nyt sted, samtidig med at det også påvirker økonomien. Uanset om man har prøvet det før eller ej, vil et huskøb derfor også altid medføre mange ting, der skal overvejes og gennemtænkes samt mange beslutninger, der skal tages.
Det kan være uoverskueligt, hvorfor man hurtigt kan komme til at glemme noget eller træffe nogle forhastede beslutninger. Hvis du står over for et huskøb, og du vil gøre det på den bedste måde, kan du læse med herunder. Herunder får du nemlig en enkel tjekliste, som du kan gennemgå, hvis du står over for et huskøb.
Gå i banken
Inden du overhovedet går i gang med huskøbet, er det en rigtig god ide at lægge vejen forbi din bank. Her kan du holde et møde med din bankrådgiver, hvor I i samarbejde kan gennemgå din økonomi. Ud fra din økonomiske situation, kan du få en ide om, hvor mange penge du kan låne til et hus. Dette er en god ting at vide, allerede inden du leder efter dit drømmehus. På den måde bliver det nemlig lettere for dig at forelske dig i et hus, som du rent faktisk har råd til at købe.
Find det rette hus
Når du har en ide om, hvor mange penge du kan låne til finansieringen af huset, kan du begynde for alvor at lede efter det. Denne del af huskøbet er på en måde den sværeste og den vigtigste; du skal nemlig være sikker på, at du finder det rette hus for dig. Når du kigger på hus, er det vigtigt, at du ikke bare ser på husets ydre. Du skal også have informationer fra tilstandsrapporten, så du ved, hvilken stand huset rent faktisk er i.
Finansier huskøbet
Når du har fundet det rette hus, skal du finde ud af, hvordan det skal finansieres. Du skal altid selv kunne finansiere mindst 5 procent af huset. Op til 80 procent kan du få finansieret gennem et realkreditinstitut, og de resterende 15 procent gennem din bank. Det er dog ikke altid, at realkreditinstituttet vil låne så store beløb ud. Dette afhænger af flere ting; husets værdi, husets beliggenhed og meget mere. Det er altså vigtigt, at du finder ud af, hvordan huset skal finansieres. Du bør undersøge de forskellige muligheder grundigt. Det er eksempelvis en god ide at undersøge renterne hos forskellige banker.
Overtag huset
Når du ved, hvordan huset skal finansieres, kan du endelig overtage huset. I forbindelse med dette er der en masse forskelligt papirarbejde, der skal ordnes. Det praktiske i forbindelse med overførsel af penge til sælger står banken typisk for – det er altså sjældent noget, du skal bekymre dig om.
Når du overtager huset, skal du tjekke nogle forskellige ting; du skal tjekke, at alle stikkontakter og hårde hvidevarer virker, du skal tjekke, at der ikke er sket skader siden sidste besigtigelse, og du skal aflæse el, gas, vand og eventuel oliebeholdning.
Tegn de rigtige forsikringer
I forbindelse med huskøbet og handlen, skal du tegne en ejerskifteforsikring. Ejerskifteforsikringen dækker over skjulte fejl og mangler i et vist antal år. Derudover skal du dog også sørge for at have andre forsikringer i orden. Blandt andet er det en rigtig god ide at tegne en husforsikring og en indboforsikring i forbindelse med indflytningen i det nye hus.
Har vi overset noget eller har du en god idé? Du er altid velkommen til at skrive til os på info@informeo.dk med feedback, gode ideer eller andet input.