fbpx

Spar penge og energi med en varmepumpe

Få op til 4 tilbud på en varmepumpe

Få klarhed over hvad det koster og hvad du kan spare

Gratis Uforpligtende

Omtalt i

Vidste du at?

Selv ved temperaturer tæt på -30°C klarer varmepumper sig bedre end olie- og gasfyr
Cirka 8.000 kr. om året - så meget koster det at varme et hus på 130 kvadratmeter med fire beboere op med en luft til vand varmepumpe. Til sammenligning koster et nyt oliefyr næsten 23.500 kr. årligt (fyringsolie og service).
En varmepumpe sparer energi. Sammenlignet med elvarme, olie-, gas- og træpillefyr får den 3 til 6 gange mere varme ud af den energi, der bliver tilført i form af brændsel eller elektricitet.
Bliv klog på

Varmepumpe | Hvornår skal man skifte?

Når kulden sætter ind, og varmeregningen stiger, begynder mange af os at overveje alternative opvarmningsmuligheder. En af de mest effektive og miljøvenlige løsninger er varmepumper. Men hvornår er det egentlig det rette tidspunkt at skifte til en varmepumpe?

I denne artikel dykker vi ned i varmepumper og giver dig indsigt i, hvad de er, hvordan de fungerer, og hvad du skal vide, før du træffer beslutningen om at investere i en.

Hvad er en varmepumpe?

En varmepumpe er en opvarmningsløsning, der flytter varme fra et sted med lav temperatur til et sted med højere temperatur ved hjælp af en varmeveksler, som blandt andet består af en kompressor og et kølemiddel.

Typer af varmepumper

Der findes forskellige 3 typer varmepumper:

  • Luft til luft varmepumper som er velegnet til mindre bygninger såsom fritidshuse eller som sekundær opvarmningsklide
  • Luft til vand varmepumper som er velegnet til helårshuse med vandbærende radiatorer / gulvvarme
  • Væske til vand varmepumper (jordvarme) som er velegnet til helårshuse med vandbærende radiatorer / gulvvarme

Jordvarme er dyrere at installere og kræver en have til jordvarmeslangerne som er 2-2,5 gange større end det hus, som skal varmes op. Tilgengæld er det billigere at varme huset op efterfølgende.

Hvad koster en varmepumpe typisk?

En luft-til-vand-varmepumpe ligger typisk i prisklassen mellem 100.000 og 140.000 kr. Luft-til-luft-varmepumper er en mere økonomisk løsning med en prisinterval på omkring 15.000 til 25.000 kr. Det skal dog bemærkes, at luft-til-luft-varmepumper kun opvarmer mindre områder og ikke leverer varmt brugsvand.

Et jordvarmeanlæg indebærer normalt højere omkostninger sammenlignet med luftbaserede varmepumpeanlæg. Priserne varierer typisk fra 130.000 til 170.000 kr.

Hvad er tilbagebetalingstid?

Luft til luft og luft til vand varmepumper har typisk en tilbagebetalingstid på omkring 3-7 år, mens tilbagebetalingstiden for jordvarme normalt strækker sig fra 5-10 år.

Hvad kan jeg søge af tilskud?

Hvis du overvejer at erstatte dit olie- eller naturgasfyr med en varmepumpe, er der mulighed for at ansøge om tilskud fra Energistyrelsen gennem Varmepumpepuljen. Her er der potentialer for at opnå tilskud på op til 27.000 kr., afhængigt af varmepumpens størrelse. Hvis du ikke har midler til at investere i din egen varmepumpe, kan alternativet være at skifte til en varmepumpe på abonnement.

Hvis du i øjeblikket bruger naturgas, er der også mulighed for at søge om tilskud til at blive afkoblet fra naturgassen.

Hvornår kan det betale sig at skifte til en varmepumpe?

Det kan være en god idé at overveje en varmepumpe, hvis du ønsker at spare penge på din varmeregning og samtidig bidrage til miljøet. Især hvis du bruger olie eller naturgas til opvarmning, kan en varmepumpe være en økonomisk fordelagtig og bæredygtig løsning.

Hvad er den forventede levetid?

Den forventede levetid er:

  • Luft til luft-varmepumper kan forventes at have en levetid på cirka 10-15 år.
  • Luft til vand-varmepumper har normalt en forventet levetid på omkring 15-17 år.
  • En jordvarmepumpe har typisk en forventet levetid på omkring 20 år. De underjordiske jordslanger, der anvendes i systemet, har dog en levetid på omkring 50 år, hvilket betyder, at de kan genbruges i flere systemer.

Det er vigtigt at bemærke, at levetiden i høj grad afhænger af, hvordan varmepumpen anvendes, og hvor godt den vedligeholdes. Hvis du sørger for regelmæssig vedligeholdelse og sikrer, at varmepumpen er korrekt dimensioneret til din bolig, kan du forlænge dens levetid betydeligt.

Hvilke fordele er der ved en varmepumpe?

  • Varmepumper er et miljøvenligt alternativ til opvarmning med olie og naturgas, da de udnytter energi fra luften eller jorden
  • Der er betydelige besparelser at opnå på varmeregningen ved at skifte fra olie- eller naturgasfyr til en varmepumpe, da de er langt mere energieffektive.
  • Over tid vil varmepumpeanlægget blive CO2-neutralt, især når vores strømproduktion udelukkende er baseret på vedvarende energikilder.
  • Varmepumper kræver minimal vedligeholdelse udover et årligt servicetjek.
  • Du slipper for besværet med at bestille olie eller påfylde brændsel, da varmepumpen fungerer automatisk.

Hvilke ulemper er der ved en varmepumpe?

  • Varmepumper bruger elektricitet, som stadig kan blive produceret ved hjælp af kul og andre fossile brændstoffer. Derfor er varmepumper ikke fuldt ud CO2-neutrale.
  • Jordvarmepumper til traditionelle enfamiliehuse kræver et udeareal på mellem 350 og 500 kvadratmeter, hvilket kan begrænse deres anvendelighed.
  • For at opnå den bedste virkning af din varmepumpe er det vigtigt, at dit hus er tilstrækkeligt isoleret. I de fleste tilfælde kan yderligere efterisolering være nødvendig, hvilket øger den samlede investering.
  • Hvis dit eksisterende varmesystem består af enstrenget radiatorer, kan det være nødvendigt at skifte til et tostrenget system og dimensionere radiatorerne korrekt for at opnå den rette fremløbstemperatur i forhold til varmepumpens ydeevne.
  • Luft til vand og luft til luft varmepumper kan generere mere støj sammenlignet med traditionelle varmekilder. Det er vigtigt at overveje støjniveauet for udedelen, især hvis den er placeret tæt på boligen eller naboen. Derudover kan indedelen også have en vis støj, der skal tages i betragtning.

Hvad betyder COP, SCOP, EER og SEER

Når du overvejer at investere i en varmepumpe til opvarmning eller køling af dit hjem, er det afgørende at forstå nogle centrale værdier, der hjælper dig med at vurdere dens ydeevne og effektivitet. Her er en kort forklaring på de fire vigtige begreber: COP, SCOP, EER og SEER.

COP (Coefficient Of Performance - Virkningsgrad)

COP værdien angiver:

  • COP er en måleenhed, der angiver, hvor effektivt en varmepumpe producerer varme i forhold til den elektriske energi, den forbruger.
  • Højere COP-værdier indikerer en mere energieffektiv varmepumpe.
  • COP måles normalt ved en bestemt driftsbetingelse og repræsenterer øjeblikkelig effektivitet.
  • En COP-værdi på 3,0 betyder eksempelvis, at varmepumpen leverer tre gange så meget varmeenergi, som den elektricitet, der kræves for at drive den.

SCOP (Seasonal Coefficient Of Performance - Sæsonmæssig Virkningsgrad)

SCOP værdien angiver:

  • SCOP måler varmepumpens effektivitet over hele året eller en hel varmesæson.
  • Den tager højde for temperaturvariationer og giver en mere helhedsorienteret vurdering af varmepumpens ydeevne over tid.
  • SCOP-værdien beregnes ved forskellige udetemperaturer og brugerindstillinger for en mere nøjagtig vurdering.
  • En høj SCOP-værdi ligger som regel mellem 4,5-5. En SCOP-værdi på 5 betyder, at varmepumpen leverer 5 gange så meget varmeenergi, som den elektricitet, der kræves for at drive den

EER (Energy Efficiency Ratio - Energispareforhold)

Kun relevant for luft-til-luft varmepumper, da værdien angiver hvor god varmepumpen er til at køle; dvs fungere som aircondition.

  • EER måler en varmepumpes effektivitet ved køling og angiver, hvor meget køling den leverer i forhold til den elektriske energi, den forbruger under specifikke betingelser.
  • Højere EER-værdier indikerer en mere energieffektiv køling.
  • En luft til vand varmepumpe kan have en EER-værdi på 10 når temperaturen udenfor er 26°C. Men skifter temperaturen, så kan EER-værdien ændre sig.

SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio - Sæsonmæssig Energi Effektivitetsforhold)

Kun relevant for luft-til-luft varmepumper, da værdien angiver hvor god varmepumpen er til at køle; dvs fungere som aircondition

  • SEER måler en varmepumpes køleeffektivitet over hele året og tager højde for temperaturændringer og variationer i kølebehovet.
  • Højere SEER-værdier indikerer en mere energieffektiv køling over tid.

At forstå disse værdier er afgørende, når du vælger den rigtige varmepumpe til dit hjem. Højere COP, SCOP, EER og SEER-værdier betyder normalt, at din varmepumpe er mere energieffektiv, hvilket kan bidrage til lavere energiomkostninger og en mindre miljøpåvirkning.

Hvad skal du være opmærksom på?

Når du køber en varmepumpe, er det vigtigt at overveje din boligs størrelse, isolering og opvarmningsbehov. Få en professionel vurdering af, hvilken type og størrelse der passer bedst til dit hjem.

Husk også at undersøge energimærket og installatørens kvalifikationer for at sikre, at din varmepumpe fungerer optimalt.

Samlet set kan en varmepumpe være en klog investering, der giver dig varme, komfort og besparelser i både pengepungen og miljøet.

Indholdsfortegnelse
    Hvorfor Informeo?

    I tvivl om du har de bedste vilkår?

    Hej, jeg er Jakob. For seks år siden stod jeg overfor udfordringen med at skabe overblik over mine faste udgifter for at finde de bedste priser og vilkår. Jeg fandt denne opgave langt mere besværlig end forventet, og det var derfor, jeg grundlagde Informeo.dk.

    Hos Informeo.dk hjælper vi dig med at udleve dine drømme, ved at sikre at du har det bedst mulige økonomiske grundlag.

    Vi arbejder hårdt hos Informeo for at etablere de bedste partnerskaber, så du kan være sikker på at opnå de mest konkurrencedygtige priser og vilkår. En sund økonomi i hverdagen giver dig ro om natten og mulighed for at nyde mere af livets sjove sider!

    Du er altid velkommen til at kontakte mig personligt på jakob@informeo.dk, hvis du har gode ideer til, hvordan vi kan gøre det endnu bedre.