Rejseforsikring | Hvad dækker den og hvad skal jeg være opmærksom på?
En rejseforsikring dækker dig og din familie, når I rejser uden for landets grænser.
Det er en god ide at tegne en rejseforsikring, da det hurtigt kan blive en meget dyr ferie, hvis du oplever uheld eller tyveri på rejsen.
Rejseforsikring
I Danmark er vi vant til at det offentlige system er et sikkerhedsnet for os, når der sker noget uventet såsom sygdom, men sådan er det desværre ikke altid i udlandet. I nogle lande skal du selv betale, hvis der sker noget og du eller din familie skal have behandling og lægehjælp. Generelt set kan man derfor sige, at en rejseforsikring dækker dig og din familie, når det offentlige system ikke dækker.
Hvad dækker en rejseforsikring?
Rejseforsikringer dækker meget forskellige skader og de varierer fra kun at dække akut sygdom til at være servicepakker, som dækker stort set alle tænkelige problemer, du kan støde på under en rejse.
Generelt kan man sige, at en rejseforsikring er det offentlige danske sygehusvæsen, når du er i udlandet kombineret med en forsikring, hvis din bagage er forsinket eller du oplever tyveri på rejsen.
Ansvarsforsikringen i din indboforsikring gælder typisk også i udlandet i op til 30 dage og, hvis din bagage bliver stjålet er det også din indboforsikring der dækker.
Minimumsdækning:
- Akut sygdom og tilskadekomst, hvor akut sygdom er defineret som sygdom, der opstår pludseligt under rejsen, og hvor der ikke har været symptomer før afrejse.
Dækninger som normalt er inkluderet i en rejseforsikring:
- Hjemtransport af i tilfælde af akut sygdom eller tilskadekomst.
- Tilkaldelse af sygeledsagelse i tilfælde af akut sygdom eller død.
- Hjemkaldelse i tilfældes af begivenheder såsom dødsfald og hospitalsindlæggelse i den nær familie samt brand, indbrud eller oversvømmelse af dit hjem.
- Evakuering i tilfælde af terrorisme og krigsudbrud eller overhængende fare for terrorisme og krig.
Tillægsdækninger:
- Bagageforsinkelse af indtjekket bagage, som er forsinket mere end typisk fem timer.
- Tabte feriedage, hvis du bliver syg på rejsen, og du derfor ikke kan nyde den ferie som planlagt.
- For sent fremmøde i lufthavnen, hvis du kommer for sent grundet uforudsete problemer, og hvis vi tog afsted i god tid.
- Transportforsinkelse under din rejse; dvs. hvis dit fly bliver forsinket som følge af klima – eller mekaniske problemer.
- Ferieboligsikring som dækker, hvis din feriebolig bliver ubeboelig under din ferie grundet skader såsom oversvømmelse og brand.
- Skade på feriebolig, som dækker skader på din feriebolig, som du er ansvarlig for.
- Friskade på lejet personbil, motorcykel eller knallert, som dækker din selvrisiko, hvis du laver en skade.
- Krisehjælp hvis du har været ud for en dækningsberettiget begivenhed på rejsen, som har medført en psykisk krise.
- Eftersøgning og redning, hvis du eller et familiemedlem forsvinder på en rejse.
- Ski og farlig sport. En normal rejseforsikring dækker ikke farlig sport og ski, så hvis du skal på skiferie er det klogt at tjekke det inden du rejser.
Rejseforsikringer sammensættes ud fra hvor du skal rejse hen, da prisen for at være forsikret er forskellig rundt omkring i verden.
De mest normale geografiske områder er:
- EU/EØ
- Udvidet Europa
- Verden uden USA og Canada
- Verden
Inden du rejser anbefales det at tjekke om din ulykkesforsikring dækker i udlandet, så du er godt sikret uanset hvad der sker.
Læs mere: Afbestillingsforsikring
Hvad dækker en rejseforsikring ikke?
Ifølge FindForsikring.dk er der en række forhold som en rejseforsikring typisk ikke dækker:
Tabt arbejdsfortjeneste som følge af rejsesyge og forlænget ophold i udlandet
Hvis du bliver syg i forbindelse med rejsen eller på dit ophold i udlandet, dækker forsikringen oftest udgifterne til behandlingen. Men forsikringen dækker ikke følgerne af sygdommen. Det indebærer, at hvis du er taget af sted for at arbejde og bliver syg og mister din arbejdsfortjeneste, så dækker forsikringen ikke.
Forsinkede fly som følge af strejke
Forsikringsselskabet dækker ikke, hvis flyet er forsinket på grund af strejke. Men derimod kan du få hjælp, hvis forsinkelsen sker som følge af en teknisk fejl eller vejrforhold.
Hjemtransport efter mindre alvorlig ulykke eller sygdom
Bliver du alvorligt syg under et udlandet, kan du oftest regne med dækning fra dit forsikringsselskab, hvis du har tegnet en rejseforsikring. Bliver du alvorlig syg eller bliver involveret i en alvorlig ulykke, vil forsikringsselskabet hjælpe dig med hjemtransporten. Men vær opmærksom på, at forsikringen ikke dækker, hvis det handler om mindre alvorlig ulykke eller sygdom.
Tyveri af synlige værdier i bil
Tager du på kør-selv-ferie, skal du huske at dine værdier ikke må ligge synligt fremme. Normalt dækker forsikringen nemlig ikke, hvis du får stjålet eksempelvis din computer eller telefon, som har ligget synligt fremme i bilen. Hvis forsikringen alligevel dækker, skal du ikke forvente fuld erstatning.
Pris: Hvad koster en rejseforsikring typisk?
Følgende faktorer har en stor betydning for prisen på din forsikring til rejse:
- Rejsedestinationen
- Rejselængden (gælder ikke for en årsrejseforsikring, hvis din rejse er kortere end 30 dage)
- Hvad du skal lave på din ferie
- Din alder
- Hvilke tillæg du vælger til din basisdækning
I forhold til en årsrejseforsikring hos dit normale forsikringsselskab, har din skadeshistorik også en markant indflydelse på prisen på din rejseforsikring.
Læs mere: Pris: Hvad koster en rejseforsikring?
Skal jeg vælge en enkeltrejse eller en årsrejseforsikring?
Forskellen på en enkeltrejseforsikring og en årsrejseforsikring er, at en enkeltrejseforsikring kun dækker en rejse, hvorimod en årsrejseforsikring dækker dig og din familie et helt år uanset, hvor ofte I rejser. Dog dækker en årsrejseforsikring typisk kun rejser der har en maksimal længde på 30 dage. Det betyder, at hvis du rejser mange gange om året, bør du eventuelt overveje en årsrejseforsikring, hvorimod det kan give bedre mening for at dig at vælge en enkeltrejseforsikring, hvis du kun rejser en eller få gange om året. Enkeltrejseforsikringer kan dog være dyre, og det er derfor værd at undersøge prisforskellen mellem en enkeltrejseforsikring og en årsrejseforsikring før du beslutter dig.
Nogle forsikringsselskaber kræver, at du har din indboforsikring hos dem for at de vil tilbyde dig en årsrejseforsikring.
Dækker min rejseforsikring skiferie?
En rejseforsikring er hos nogle selskaber er opdelt, så du skal betale for at udvide din forsikring med et tillæg, før den dækker skader, der sker på ski og snowboard. Hvis du har en årsrejseforsikring, så undersøg derfor, om skiløb også er omfattet. En del forsikringsselskaber kræver en tillægsforsikring til den almindelige årsrejseforsikring, hvis du skal på skiferie. Det er derfor vigtigt at huske det blå sygesikringskort på skiferien.
På skiferien kan du derudover også have behov for ekstra dækning, så forsikringen for eksempel dækker tabte eller ødelagte feriedage. Dækker din forsikring ødelagte feriedage, kan du få erstatning, hvis du eksempelvis bliver syg, og derfor ikke kan stå på ski alligevel.
En rejseforsikring dækker eksempelvis også udgifter til privat lægehjælp eller indlæggelse på privathospital, hjemtransport, erstatningsrejse eller mistet bagage.
Læs mere: Skirejseforsikring
Tegn en rejseforsikring med dit Mastercard
I nogle banker kan du få tilbudt et MasterCard med en rejseforsikring, der kan give dig en lang række fordele.
Tjek eventuelt med din egen bank om dette er en mulighed for dig, og vær opmærksom på, at nogle banker kræver et gebyr for at du kan få udstedt et MasterCard.
Rejseforsikring til bestemme destinationer
Der kan være stor forskel på rejseforsikringer alt afhængig af, i hvilke lande forsikringen skal dække.
Rejseforsikring til verden
En rejseforsikring til hele verden dækker alle lande inklusive USA, Canada og Australien.
Rejseforsikring til Europa
En rejseforsikring dækker kun inden for et afgrænset geografisk område og en rejseforsikring til Europa dækker kun de Europæiske lande.
Europa går normalt under EU/EØS og på SKATs hjemmeside kan du se, hvilke lande der er inkluderet.
Der findes også en anden geografisk afgrænsning, som hedder udvidet Europa og det dækker i store træk Europa og landene rundt omkring Middelhavet.
Rejseforsikring til USA
Det er ekstra dyrt at tegne en rejseforsikring til USA og Canada, derfor kan man ofte tegne en forsikring rejse, som dækker hele verden på nær de to lande. Nogle vælger derfor at tegne en enkeltrejseforsikring, når de rejser til USA eller Canada.
Rejseforsikring til Thailand
Når du rejser til Thailand skal du normalt vælge en forsikring med dækning i verden, og hvis det er muligt kan du vælge verden uden USA og Canada.
Rejseforsikring til unge og studerende
Er du studerende eller under 35 år, kan du sagtens vælge at købe en almindelig rejseforsikring selvom du er ung. Nogle rejseforsikringsselskaber har dog valgt at lave særlige løsninger til unge rejsende. Ungdomsrejseforsikringer indeholder nogle vilkår og betingelser, som rejseforsikringsselskaberne har erfaret passer bedre til unge rejsende.
Der findes nogle helt generelle dækninger, som de fleste ungdomsrejseforsikringer indeholder. Vilkårene kan dog variere hos hver enkelt rejseforsikringsselskab. Læs derfor altid policen grundigt igennem, inden du køber din rejseforsikring.
Læs mere: Ungdomsrejseforsikring
Vil du vide mere om rejseforsikring?
Her er der links til nogle af vores andre artikler om rejseforsirking:
- Årsrejseforsikring
- Enkeltrejseforsikring
- Hvad dækker en rejseforsikring ikke?
- Hvad koster en rejseforsikring?
- Spørgsmål til rejseforsikring
- Rejseforsikring til studerende
- Rejseforsikring til USA
- Rejseforsikring til verden
- Ungdomsrejseforsikring
- Rejseforsikring til skiferie
- Rejseforsikring med mastercard
- Hvad dækker en rejseforsikring?
Kan vi gøre det bedre?
Har vi overset noget eller har du en god idé? Du er altid velkommen til at skrive til os på info@informeo.dk med feedback, gode ideer eller andet input.
Kilder
https://www.findforsikring.dk/rejseforsikring/rejseforsikringen-daekker-ikke/
https://taenk.dk/test-og-forbrugerliv/privatoekonomi-og-aftaler/skiferie-tjek-om-forsikringen-daekker
https://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=1816975
http://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/rejsevejledninger
danskrejseforsikring.dk/om-os/
danskrejseforsikring.dk/
https://www.alka.dk/forsikringer/lp/rejseforsikring
https://www2.topdanmark.dk/kontakt-os/faq-rejseforsikring/
http://www.tryg.dk/rejse-allinclusive.html
https://www.gouda.dk/privat/rejseforsikring/enkeltrejseforsikring/ung
https://www.gouda.dk/privat/rejseforsikring/enkeltrejseforsikring/voksen
https://www.gouda.dk/privat/rejseforsikring/enkeltrejseforsikring/senior
https://www.europaeiske.dk/privat/om-europaeiske/virksomheden/
https://www.europaeiske.dk/privat/rejseforsikringer/
https://www.borger.dk/sundhed-og-sygdom/Sygesikring-og-laegevalg/EU-sygesikringskortet-det-blaa-kort
https://www.raadtilpenge.dk/Gode-raad/Forsikring/Rejseforsikring
http://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/rejsevejledninger/