fbpx

Rådighedsbeløb | Få overblik over din privatøkonomi

De fleste danskere har en masse faste udgifter hver eneste måned, ligesom de har taget flere lån i banken. Det kan derfor være svært at vide, hvor meget man helt præcis har tilbage til forbrug.

Ønsker du et samlet overblik over din privatøkonomi og over dine mange lån i banken, er du kommet til det helt rigtige sted. Det kan du nemlig læse meget mere om her i artiklen.

Vær særligt opmærksom på dit rådighedsbeløb

Dit rådighedsbeløb er et helt centralt begreb, hvis du gerne vil blive klogere på dit forbrug hver måned. Derfor er dette beløb vigtigt for dig, der ønsker at få et overblik over din privatøkonomi samt dine mange lån i banken. Et rådighedsbeløb er det resterende beløb, efter samtlige af dine faste udgifter er betalt. Beløbet skulle meget gerne kunne dække indkøb af tøj og mad, ligesom at det skal kunne dække over fornøjelser, transportudgifter og så videre.

Du kan med fordel følge Finanstilsynets anbefalinger

Det er af afgørende betydning, at du til hver en tid kender til dit rådighedsbeløb hver måned. Beløbet er nemlig et udtryk for, om du har en sund privatøkonomi eller ej. Endvidere er det et brugbart værktøj for dig, der gerne vil kunne styre sin privatøkonomi mere. I den forbindelse har Finanstilsynet en række anbefalinger i forhold til, hvad man bør have af rådighedsbeløb månedligt. Disse er som følger:

  • Mellem 5.000 og 6.000 kroner for singler
  • Mellem 8.500 og 10.000 kroner for samlevende.

Udover det anbefaler Finanstilsynet, at man i hvert fald har plus 2.500 kroner for hvert barn, man har. Eftersom man skal have styr på en lang række udgifter, og det gælder både de faste og variable udgifter, kan det være en god idé at følge disse anbefalede rådighedsbeløb fra Finanstilsynet. Det kræver dog, at du har en overordnet sund privatøkonomi, hvis det skal kunne være muligt for dig at følge denne vejledning.

Det er kun dig selv, der ved, hvad du har brug for

Du bør være opmærksom på, at denne vejledning fra Finanstilsynet naturligvis skal forstås som en tommelfingerregel. Der er nogle mennesker, der har behov for mere, mens der er andre, der sagtens vil kunne leve for langt mindre. I sidste ende er det kun dig selv, der ved, hvad du har brug for. Du bør dog sørge for at have et realistisk rådighedsbeløb om måneden. Ellers kan du risikere at presse din økonomi for meget, og det kan i sidste ende gå grueligt galt.

Du bør endvidere sætte dit rådighedsbeløb efter, hvor du bor henne. Bor du i en af de større byer i landet, anbefales det, at du sætter et højere rådighedsbeløb, end hvis du bor i en af landets yderkantsområder. Det skyldes, at det er dyrere at bo i eksempelvis Aarhus eller København.

Undgå overtræk hvis du kender til dit rådighedsbeløb hver måned

Det er altså vigtigt, at du kender til dit rådighedsbeløb hver måned, så du ved helt nøjagtigt, hvad du har tilbage til forbrug. På den måde undgår du overtræk, og det er desuden et godt begreb at kende til for dig, der gerne vil have mulighed for at spare op. Endelig er det et centralt begreb, da du blandt andet bliver vurderet på baggrund af dit rådighedsbeløb af din bank, hvis du gerne vil låne penge.

Opnå et mere afslappende liv med et økonomisk overblik

Du bør ikke kun kende til dit rådighedsbeløb, men du skal også lære at bruge det aktivt i din dagligdag. På den måde kan du bedre vurdere helt præcis, hvad du egentlig har råd til, når alle de faste udgifter er betalt. Det gør desuden, at du kan leve et mere afslappende liv, hvor du ikke konstant er nødt til at afveje, hvad du har råd til. Med dette overblik slipper du for sørgelig aftensmad sidst på måneden, ligesom at du ved, hvor mange cafébesøg med veninderne du kan tillade dig at sige ja til.

Har vi overset noget eller har du en god idé? Du er altid velkommen til at skrive til os på info@informeo.dk med feedback, gode ideer eller andet input.

Indholdsfortegnelse