Inflation | Hvad er det?
Du har nok hørt ordet inflation, men ved du, hvad det betyder? Hvis du ikke gør, er du langt fra alene. Vi gennemgår her betydningen af begrebet.
Ordet inflation er svært at komme udenom, når snakken falder på global økonomi. Hvis du vil vide mere om, hvad inflation er, og hvad det betyder for dig, så kan du læse videre her.
Hvad er inflation?
Inflation betyder, at der er en stigning i prisen på ydelser og varer. Det betyder ganske enkelt, at dine penge er mindre værd, når inflationen stiger, da du kan købe mindre for dine penge. Dine penge er nemlig ikke konstant det samme værd, når der er inflation. Når inflationen stiger i Danmark, bliver dine penge mindre værd. Du kan altså ikke købe den samme mængde varer, som du kunne, før inflationen steg. Inflation er en tilstand i samfundet, som sker på baggrund af udbud og efterspørgsel. Det betyder også, at priserne ændres alt efter markedskræfternes behov. Hvis forbrugere ikke køber en vare, fordi prisen er for høj, så bliver prisen på varet sænket. Hvis mange derimod efterspørger en vare, vil prisen stige, så det ikke er alle, der har råd til at købe.
Inflationen bliver ikke kun styret af markedskræfterne, men også af Nationalbanken og Regeringen. Nationalbanken og Regeringen kan eksempelvis styre inflationen ved at justere skatter, fradrag, rentegebyrer og så videre.
Hvad betyder inflation for mig?
Inflation har betydning for os alle sammen, selvom vi måske ikke lægger mærke til det. Hvis du har en opsparing i banken, kan du risikere, at pengene bliver mindre værd som følge af inflation. Det kan eksempelvis ske, hvis du ikke har renter på din opsparing. Det betyder også, at du bør spare dine penge op et sted, hvor du kan få høje renter, så dine penge ikke mister værdien, når inflationen stiger.
Inflation betyder også, at du kan købe mindre, hvis varerne bliver dyrere, og du har de samme penge mellem hænderne som tidligere. Grunden til, at du nok ikke tænker over det i hverdagen, er, at de fleste af os også tjener flere penge hvert eneste år. Det betyder, at de prisstigninger, der sker i samfundet, for det meste også følges af de stigninger i løn, som de fleste mennesker får hvert eneste år. Mange har eksempelvis en årlig stigning i løn, som svarer meget godt til den inflation, der er sket i samfundet.
Er inflation et problem?
Der er i bund og grund ikke noget farligt eller problematisk ved inflation. Inflation er en helt naturlig ting i vores samfund. Inflation bliver først et problem, hvis den er meget kraftig og sker i en lang periode. Denne form for inflation kaldes hyperinflation. Hyperinflation er problematisk, fordi det kan betyde store pengetab, da værdien på penge falder. Hyperinflation sker, hvis inflationen overstiger 50 % om måneden. Det kan være en stor krise for et land, hvis det oplever hyperinflation, da det er svært at komme ud af. Hyperinflation bliver ofte beskrevet som en ond cirkel. Hyperinflation sker dog ikke hyppigt. I Danmark er inflationen ikke problematisk.
Lær mere om økonomiske begreber
Inflation er et af de begreber, som man ofte hører. Der findes mange andre vigtige begreber, som har stor betydning for vores samfund og økonomi. Hvis du vil lære mere om renter, ÅOP, rentefradrag og meget mere, kan du gå på opdagelse her på siden, hvor vi har skrevet mange forskellige artikler om økonomiske begreber, der er relevante for dig og din økonomi.
Har vi overset noget eller har du en god idé? Du er altid velkommen til at skrive til os på info@informeo.dk med feedback, gode ideer eller andet input.