fbpx
Bliv klog på

Skift bank og spar penge! | Hvordan gør jeg det og hvad koster det?

Mange danskere bilder sig ind, at det er besværligt og meget tidskrævende at skifte bank.

Det er det helt sikkert også, hvis man ikke ved, hvor man skal starte, og hvordan man helt konkret gør det.

Men har man først dannet sig et overblik over, hvad det vil sige at skifte bank, vil man hurtigt opdage, at det slet ikke er så stor en mundfuld, som man tror.

Sådan skifter du bank

Læs alt hvad du skal vide om bankskifte eller læs vores trin-for-trin guide.

Hvorfor skifte bank?

Der kan være mange grunde til at skifte bank, for eksempel kan det være en anden bank end din nuværende kan tilbyde et billigt lån når du køber nu bolig eller en ny bil.

Læs mere: Billån

Andre skifter bank for at få samme bank som deres partner.

Men selvom du ikke står overfor et huskøb, så kan det være fornuftigt at kigge dine bankaftaler efter i sømmene, for der kan være mange penge at spare.

Læs mere: Beregn boliglån

Forbrugerrådet Tænk har undersøgt markedet og fandt ud af at der faktisk kan være flere tusinde kroners forskel på den dyreste og den billigste bank.

Banker har forskellige gebyrer, og det kan derfor betale sig at se sig ordentlig for når man vælger bank.

Hvordan skifter man bank?

Når du har fundet ud af, hvilken bank du gerne vil skifte til, er det som regel den nye bank der håndterer selve flytningen.

Det vil sige, at når du først har besluttet dig for hvilken bank du vil have, og hvis du er en attraktiv kunde, så går flytningen som regel nemt.

Forbrugerrådet Tænk oplyser at et bankskifte som regel tager maksimalt 12 dage.

Det er derfor ikke selve flytningen, der tager tid. Det, der derimod kan tage lidt tid er at finde ud af hvilken bank, der kan tilbyde dig de bedste betingelser.

Længere nede i denne artikel kan du læse en tre-trins guide til hvordan du lettest finder ud af hvilken bank, der passer bedst til dine behov.

Når den nye bank sætter gang i dit bankskifte kan det være en god idé at bede dem om at vente til regningerne for den måned er betalt.

Derefter skal den nye bank så oprette de faste betalinger.

Husk dog, at du selv skal flytte betalinger som bliver trukket fra dit betalingskort (f.eks. mobil, fitness eller andre abonnementer).

Husk også at du kan bruge Pengepriser.dk til at sammenligne hvad de forskellige banker opkræver i gebyrer.

Det kan gøre det lettere at skabe overblik og vælge hvilken bank, der er den rigtige for dig.

Hvad koster det at skifte bank?

Som udgangspunkt ingenting. For de fleste vil det være omkostningsfrit at skifte bank. Ideen med et bankskifte vil oftest være, at du skal spare penge. Og det er der som nævnt også gode muligheder for.

Nogle vil dog opleve, at deres nuværende bank opkræver et beløb for at flytte og afvikle eksempelvis pensionsaftaler og lån. Andre igen vil opleve, at der opkræves et gebyr ved oprettelse af lån eller kassekredit, men den udgift kan du ofte komme i forkøbet ved at foretage den nødvendige research i trin 1 af vores: Guide til bankskifte – Trin for trin.

Det praktiske arbejde med at overflytte betalingsaftaler og underrette arbejdsgiver og myndigheder om dit bankskift, vil din nye bank som regel tage sig af.

Derfor ligger dit arbejde altså i forberedelsen. Når den del er klaret, er du godt på vej.

Man kan derfor ikke sige præcis, hvad det koster at skifte bank, da det varierer fra bank til bank. Husk derfor, at se dig for.

Guide: Bankskifte – Trin-for-trin

Vi gjort en del af arbejdet for dig og lavet en tre-trins guide til, hvordan du skifter bank.

1. Overvej, hvorfor du vil skifte bank

Et godt sted at starte er ved lige at minde dig selv om, hvorfor du overvejer at skifte bank; hvad er det ved din nuværende bank, du er utilfreds med? Og hvad er det, du ønsker fra en anden bank?

Valget af din næste bank afhænger i høj grad af, hvilket behov du har som kunde. Derfor skal du overveje, om det er pensionsopsparingen, du ønsker at forbedre ved et eventuelt skifte, eller om det er bedre service og lavere renter, du efterspørger.

Hvis du har styr på dine behov og krav til en ny bankaftale, er der større sandsynlighed for, at du får dine ønsker opfyldt ved den kommende flytning.

2. Indhent tilbud fra flere banker

Mange danskere kan spare rigtig mange penge ved et bankskifte.

Når du overvejer et bankskifte, tvinger det dig til at tage stilling til dine nuværende konti, lån og aftaler, og med det in mente har du mulighed for at sammenligne, hvad andre banker kan tilbyde af renter, gebyrer osv.

Når du går med tankerne om at skifte bank, er det derfor en god ide at indhente tilbud fra flere forskellige banker.

Det kan du blandt andet gøre via siden mybanker.dk eller pengepriser.dk, hvor du blandt andet kan se, hvilken rente andre banker kan tilbyde på dit lån.

3. Forbered dig inden det første møde

En stor del af arbejdet er allerede gjort, når du først har afklaret dine ønsker og behov og har foretaget en sammenligning af forskellige bankers tilbud.

Det næste, du skal forberede dig på, er det første møde med din nye bank. Her kan det betale sig at være velforberedt, så banken kan se, at du er en attraktiv og værdifuld kunde for dem.

Det øger dine chancer for at få de aftaler, du håber på. Og hvad skal du så medbringe til sådan et møde?

Du skal medbringe dine sidste tre lønsedler, så banken har et overblik over din indkomst.

Dernæst skal du medbringe din seneste SKAT-årsopgørelse og eventuelt en oversigt over din pension.

Sidst men ikke mindst skal du medbringe et realistisk budget, der både indeholder dine faste udgifter og indkomst.

Hvis du samtidig husker at inkludere større udgifter til eksempelvis kommende begivenheder såsom bryllup, fødselsdag, konfirmation osv., så signalerer du over for banken, at du har styr på din økonomi.

Typisk stillede spørgsmål ved bankskifte

Her kan du læse nogle af de mest typiske spørgsmål ved bankskifte.

Kan jeg skifte bank online?

Ja, mange banker tilbyder muligheden for at skifte bank online.

Bankerne er forpligtede til at indhente oplysninger om dig, for eksempel omkring statsborgerskab og hvis du driver virksomhed.

Banken vil også spørge dig om du er registeret i RKI (Ribers Kredit Information), som er et register over dårlige betalere.

Hvis du er registreret i RKI kan det være svært at få lov til at skifte bank.

Se mere om bankskifte ved gæld i spørgsmålet nedenfor.

Kan jeg skifte bank selvom jeg har gæld?

Ja, det kan du godt. Men det kommer an på hvilken slags gæld og hvordan du håndterer det.

Mange danskere har gæld i form af lån hos deres bank eller et realkreditlån hos et realkreditinstitut. Som kunde betaler du gebyr og renter for at have dette lån, og det er her bankerne tjener penge.

Hvis du betaler dine gebyrer og renter til tiden, og måske også afbetaler på lånet, kan banken se, at du er en kunde som de kan tjene penge på.

En del danskere har dog desværre også gæld på grund af dyre kviklån, eller andet, som de ikke har fået betalt på til tiden.

Her er reglen, at hvis kunden ikke har betalt det korrekte beløb tredje gang, de modtager en rykker fra det firma som de skylder penge, så bliver de registreret i RKI.

Dette er et register over dårlige betalere, som banken vil se på inden de optager en ny kunde. Bankerne ønsker ikke kunder, der ikke betaler til tiden og derfor kan det være svært at få lov til at skifte bank, hvis man er registreret i RKI.

Hvis du er registreret i RKI er der dog stadig muligheder for at rette op. Sørg for, så hurtigt som muligt, at betale gæld hos det firma der fik dig registreret i RKI.

Ved betaling skal du bede om en kvittering, og bede firmaet om at slette dig i registret, da dette er deres opgave.

Forbrugerrådet Tænk har skrevet mere om, hvordan du kan komme ud af RKI her.

Kan jeg skifte bank hvis jeg har forbrugslån?

I udgangspunktet kan du godt skifte bank, hvis du har et forbrugslån.

Når du optager et forbrugslån betaler du renter til banken, som derfor tjener gode penge på at have dig som kunde.

Derfor vil andre banker ofte være interesserede i at overtage disse lån, for så er det jo dem, der tjener penge.

Dog vil en bank altid se på din privatøkonomi som et samlet hele. De vil vurdere om du er en “god” kunde, som betaler regninger til tiden og som har en stabil indkomst.

Der kan faktisk være mange penge at spare ved at skifte bank, hvis du har et forbrugslån.

Det kan derfor være en god idé at indhente tilbud fra et par forskellige banker og høre hvad de kan tilbyde dig i netop din situation.

Kan jeg skifte bank hvis jeg er i RKI?

Det er meget svært at skifte bank, hvis du er i RKI.

Vores bedste råd er at komme ud af RKI. Det kan du gøre ved at betale gælden til det firma, der fik dig registreret i RKI.

Ved betaling skal du bede om en kvittering, og bede firmaet om at slette dig i registret, da dette er deres opgave.

Forbrugerrådet Tænk har skrevet mere om, hvordan du kan komme ud af RKI her.

Hvordan kan jeg ellers spare penge?

Der er mange penge at spare på dine faste udgifter og vi kan bl.a. anbefale at du kigge på dine forsikringer – især din bilforsikring -, dit internet eller måske dit elselskab.

Liste over Danske Banker

Der er omkring 100 banker som opererer i Danmark. Her kan du læse lidt nærmere om hvilke fordele de forskellige banker tilbyder.

Indholdsfortegnelse