fbpx
Bliv klog på

Skimmelsvamp | Hvad er det, og hvad skal jeg vide?

Skimmelsvamp findes rigtig mange forskellige steder. Det er dog ofte noget, vi forbinder med en farlig ting, der kan opstå i huset.

Men hvad er skimmelsvamp egentlig, og hvad bør du vide om det?

Det kan du læse mere om herunder. Herunder får du nemlig information om, hvad skimmelsvamp er, hvor det kan vokse i din bolig, og hvad du ellers skal vide om det.

Hvad er skimmelsvamp?

Skimmelsvamp er ganske små mikroorganismer, og de viser sig som mug. Du har altså garanteret set skimmelsvamp gro som lodne blå-grønne pletter på brød, der for længst har nået sidste anvendelsesdato eller som sorte pletter på gammel frugt. Skimmelsvamp kan se forskelligt ud, alt efter hvor det vokser. Skimmelsvamp findes eksempelvis over alt i naturen, hvor det er noget sværere at få øje på.

Når skimmelsvampe bliver store nok og gamle nok, begynder de at sende en masse små sporer ud i luften. Disse sporer kan du betragte som frø, der bliver sendt ud fra skimmelsvampen. Sporerne lever videre, selvom de er tørre, og de kan nå vidt omkring. Blæsten kan nemlig føre skimmelsvamp-frøene langt.

Læs mere: Hvad dækker en husforsikring

Hvad skal jeg vide om skimmelsvamp?

Der er flere ting, du bør vide om skimmelsvamp; blandt andet hvor det vokser, hvad du kan gøre for undgå det i boligen, og hvad du skal gøre, hvis skimmelsvampen har vist sit ansigt i din bolig.

Først og fremmest bør du dog vide, at skimmelsvamp kan være sundhedsskadeligt for nogle mennesker. Svampene kan nemlig frigive nogle sundhedsskadelige stoffer, herunder eksempelvis glukaner og mykotoksiner.

Det er ikke alle, der mærker gener fra skimmelsvampene, og det er ikke alle, der er allergiske, der reagerer på alle slags skimmelsvamp.

Hvor vokser skimmelsvampen?

Skimmelsvamp trives bedst på steder, hvor der er fugtigt – undtagen sporene, der kan trives tørt også. Derfor kan skimmelsvamp altså også kun trives i din bolig, hvis den er fugtig i højere eller mindre grad. Derudover trives skimmelsvamp på organiske materialer. Det betyder, at det kan gro flere steder i din bolig – blandt andet i disse materialer:

  • Maling
  • Papir og pap
  • Ubehandlet træ
  • Organiske isoleringsmaterialer
  • Stof og læder
  • Tapetklister
  • Støv og snavs

Hvordan undgår du skimmelsvamp i boligen?

Det er altid at foretrække at undgå skimmelsvamp i boligen – men hvordan undgår man det? Hvis du vil undgå skimmelsvamp i boligen, skal du først og fremmest undgå fugt. Det kan du blandt andet gøre ved at lufte ud regelmæssigt – gerne to gange om dagen.

Sørg også for, at dit badeværelse bliver udsuget, og at du fjerner overskydende vand, når du har været i bad – eksempelvis med en svaber. Sørg derudover også for at bruge grydelåg, at tørre dit tøj udenfor, at fjerne vindueskondens og andre ting, der er fugtige og kan sprede fugt i boligen.

Ved at undgå at få en fugtig bolig, kan du i langt højere grad fokusere på at forebygge frem for at behandle skimmelsvampen. Det kan betale sig på flere måder – både økonomisk og arbejdsmæssigt

Hvordan behandles skimmelsvamp?

Hvis skaden er sket, er der nogle forskellige løsninger – og bare rolig; du behøver ikke at gå i panik. Hvis skimmelsvampen har vist sig på et mindre område, kan du måske selv fjerne den ved eksempelvis at vaske den ned med rodalon.

Hvis svampen har spredt sig over et større område, er det en god ide at få professionel hjælp til at fjerne den, da spredningen ellers blot fortsætter.

Kan vi gøre det bedre?

Har vi overset noget eller har du en god idé? Du er altid velkommen til at skrive til os på info@informeo.dk med feedback, gode ideer eller andet input.

Indholdsfortegnelse