Afdragsfrit lån | Hvad er det og hvad skal du vide?
Hvis du på et tidspunkt i dit liv har prøvet at optage et lån, eller hvis du står overfor ét, så er du med garanti stødt på udtrykket afdragsfrit i forbindelse med et banklån eller et realkreditlån.
Det med lån kan hurtigt blive en svær størrelse at holde styr på, for der er mange vilkår og betingelser at holde styr på, og derfor kan det svare sig at sætte sig grundigt ind i den tekniske viden. I denne guide får du overblik over begrebet afdragsfrit – hvad betyder det, hvad er værd at vide og hvad er fordelene og ulemperne ved at optage sådan et lån. Vi klæder dig godt på, så du bedre kan få realiseret dine drømme med det helt rigtige lån.
Hvad er et afdragsfrit lån overhovedet?
Først og fremmest er det på sin plads at få styr på, hvad begrebet afdragsfrit helt præcist indebærer. På den måde er du godt dækket ind, når du skal forhandle dit lån på plads med din bankrådgiver.
Et afdragsfrit lån betyder, at du i en periode ikke skal afdrage på dit lån – som navnet antyder – altså, at du ikke skal betale tilbage på lånet. I denne periode betaler du udelukkende bidragssats, som er et slags administrationsgebyr, og renter til kreditforeningen, og eventuelt kursskæring, hvis lånet bliver lagt om ved såkaldt refinansiering. Det kan umiddelbart lyde som én stor fordel at optage et afdragsfrit lån, men der er naturligvis en række ulemper, som du skal være opmærksom på inden du indgår en sådan aftale.
Afdragsfrie lån findes i et væld af former og farver, og betingelserne svinger naturligvis fra realkreditinstitut til realkreditinstitut. Du har måske hørt om flexlån, FlexLife eller prioriteringslån – alle er former for afdragsfrie lån, med hver deres betingelser, fordele og ulemper, som passer til helt specifikke behov.
Hvorfor optage et afdragsfrit lån?
I forlængelse af ovenstående pointe, vælger de fleste at optage en form for afdragsfrit lån alligevel. Det skyldes primært, at du i denne periode i princippet sidder billigere i din bolig, frem for når du betaler af på dit realkreditlån. Når du optager et afdragsfrit lån, har du samtidig i den periode, hvor du ikke skal betale lånet af, bedre mulighed for at betale af på dit banklån, som du formentlig også har optaget i forbindelse med boligkøbet.
Et banklån har som regel en betydeligt højere rente end realkreditlånet, men er til gengæld også væsentligt lavere, og derfor kan det betale sig at betale det af hurtigst muligt – med fordel i den afdragsfri periode.
Hvilke fordele og ulemper findes der ved at optage afdragsfrie lån?
Den helt store fordel ved et afdragsfrit lån findes i ovenstående afsnit – det er simpelthen billigere at sidde i din bolig, og du har mulighed for at betale et dyrere lån af samtidig. Fordelene kan dog hurtigt blive mere tekniske end dét. Ved enkelte afdragsfrie lån – ved fastforrentede lån, vel at mærke – er lånet af en anden type obligation, hvilket betyder at den er handlet til en lavere kurs.
Det er den, fordi investoren ikke er sikker på, hvornår pengene kommer ind igen. Det gør dog, at renten er mere kursfølsom, hvilket er en god ting når du skal sælge dit hus eller lægge dit lån om. Det betyder nemlig, at obligationen vil falde mere i kurs ved rentestigninger.
Ulemperne er dog også værd at kende til, inden et afdragsfrit lån bliver indgået. Først og fremmest er kursen, som nævnt, usikker og du risikerer dermed en dårligere kurs på obligationen i sidste ende. Derudover skal du i afdragsfri perioder betale en højere bidragssats, fordi risikoen for realkreditinstituttet er større her, og samtidig stiger renten lidt.
Bidragssatsen betales af hele lånets restgæld, og hvor meget der skal betales, er bestemt ud fra lånets type og belåningsgraden. Har du et fastforrentet lån, vil bidragssatsen eksempelvis være lidt højere sammenlignet med et lån med variabel rente. Det skyldes, at der er et større kurstab, og forskellen vil typisk ligge på mellem 0,1% og 0,3%.
Har vi overset noget eller har du en god idé? Du er altid velkommen til at skrive til os på info@informeo.dk med feedback, gode ideer eller andet input.