Brandforsikring | Hvad er det, og hvad skal jeg vide?

Hvad er en brandforsikring, hvorfor skal du have den, og hvad dækker den? Der er mange spørgsmål, du kan stille dig selv i forhold til brandforsikringen. Her kan du få svar på alle dine spørgsmål.

Har du helt styr på, hvad en brandforsikring er? Hvis du svarer nej til det spørgsmål, så bør du læse videre her. Der er nemlig rigtig god grund til at have styr på, hvad en brandforsikring er.

Hvad er en brandforsikring?

En brandforsikring er en forsikring, der dækker, hvis dit hus brænder. Det er ikke lovpligtigt at have brandforsikringen, men hvis banken eller realkreditinstituttet har lån i dit hus, så skal dit hus være brandforsikret. Hvis du bor i en lejlighed, så vil lejligheden ofte være brandforsikret af ejerforeningen. Derfor taler man oftest om en brandforsikring i forbindelse med huse. Brandforsikringen kan ofte fås sammen med en husforsikring, der også dækker andre områder af din bolig. Husforsikringen kan eksempelvis dække, hvis du får vandskade, hvis der opstår svamp i dit hus, eller hvis huset bliver skadet under en storm.

Hvad dækker en brandforsikring?

De fleste brandforsikringer dækker skader, der opstår på grund af følgende:

 • Brand
 • Lynnedslag i huset
 • Eksplosion
 • Elskade
 • Pludselig tilsodning
 • Nedstyrtning (eksempelvis af dele fra et fly)

De fleste forsikringsselskaber dækker disse punkter. Der kan dog være forskellige hos de forskellige forsikringsselskaber. Derfor er der god grund til at læse forsikringsvilkårene grundigt igennem, før du tegner din nye brandforsikring.

Hvilke dele af huset dækker en brandforsikring?

De fleste brandforsikringer dækker følgende:

 • Alle de bygninger, der er på din adresse
 • Alle vand-, el- og varmeinstallationer
 • Kloak
 • Gulvbelægninger
 • Glas
 • Flagstænger, markiser, skilte og så videre
 • Plankeværk, træer og lignende

For at finde ud af, præcis hvad en brandforsikring dækker, må du læse de forsikringsbetingelser, der hører til en brandforsikring. Du kan også altid undersøge vilkår på forsikringsselskabets hjemmeside.

Hvorfor skal jeg have en brandforsikring?

Som du kan se øverst i denne artikel, er det ikke lovpligtigt at have en brandforsikring. Det er dog alligevel en rigtig god idé. For det første er det et krav hos mage banker og realkreditinstitutter, at du har en brandforsikring, hvis du skal låne penge til eller i huset. Derudover er det en rigtig god sikkerhed at have, fordi du ikke skal bekymre dig om, hvad der sker, hvis uheldet er ude. Hvis dit hus brænder ned, kan du få opført et helt nyt hus, når du har en brandforsikring. Der er dog en række regler for, hvilket hus du kan få opført, når dit hus er brændt ned. Du kan med fordel undersøge, om du kan tegne en brandforsikring som en del af en husforsikring. På den måde er du og din bolig nemlig ekstra godt dækket, hvis uheldet skulle være ude.

Hvad skal jeg vide om brandforsikring?

Det er vigtigt at vide, hvad brandforsikringen ikke dækker. Den dækker eksempelvis ikke indbo, der bliver ødelagt i tilfælde af brand. Derfor er det vigtigt, at du tegner en indboforsikring ved siden af din brandforsikring.

Hvordan finder jeg den rigtige brandforsikring?

Når du skal finde den helt rigtige brandforsikring, kan du med fordel søge information online. Her kan du blandt andet bruge online sammenligningssider til at vurdere, hvilken forsikring der passer til dig. Når du tegner en brandforsikring, er det vigtigt at læse policen grundigt igennem. Det er nemlig her, du kan se, hvordan du er dækket, hvis uheldet er ude.

Har vi overset noget eller har du en god idé? Du er altid velkommen til at skrive til os på info@informeo.dk med feedback, gode ideer eller andet input.

Indholdsfortegnelse